Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акрополът в Атина вече предлага частни обиколки на стойност 5000 евро

02 юли 2024, 17:53 часа
Реклама

Един от най-посещаваните древни паметници в света, Акрополът в Атина, стартира частни обиколки на цена от 5000 евро извън официалното работно време, съобщи уебсайтът за електронни билети на гръцкото културно наследство.

Тези частни обиколки, запазени за групи до пет души, които предизвикаха полемика при първото им обявяване, започват в 07:00 ч. сутринта или могат да се провеждат вечер след 20:00 ч.

"Тази ексклузивна услуга е достъпна само за четири групи от максимум пет души едновременно и може да включва личен гид", ако клиентите желаят това, според уебсайта на Hellenic Heritage, който представя обиколките под името "The Acropolis experience".

Още: Затварят Акропола в Атина през най-горещите часове от деня

Първата частна обиколка се е състояла на 29 юни. Днес на уебсайта на гръцкото културно наследство беше възможно да се резервира частна обиколка без водач от 12 юли.

След това тези частни обиколки ще се провеждат във вторник, петък и събота като имат за цел да позволят на посетителите да избягат от тълпите, които всеки ден изкачват "Свещената скала" в историческия център на Атина.

Съюзът на охранителите на гръцките археологически обекти заяви, че се противопоставя на "начина, по който се организират тези частни обиколки без тяхно участие", заяви председателят му Георги Кондили. "Не сме имали никаква информация за организирането на тези посещения", добави тя.

Още: Гърция ще повиши значително входната такса за Акропола през 2025-та

Акрополът в Атина, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, построен през V в. пр.н.е., не спира да привлича огромен интерес. Миналата година бе отбелязан рекорден брой посетители - почти четири милиона, което е увеличение с повече от 31% за една година. Наложи се Националната организация за археологически ресурси (ODAP) да въведе часови интервали, за да спре потока.

Още: Затварят Акропола в обедните часове заради жегите

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес