Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 най-добри източника на протеин – тези храни, които трябва да ядете, за да останете здрави и слаби

25 юни 2024, 07:33 часа
Реклама

Протеините са един от основните елементи на нашето тяло. Без тях жизнените процеси на клетките са немислими. Протеините извършват метаболизма и енергийните трансформации, те са част от мускулите и костите, участват в синтеза и възстановяването на увредените тъкани. Протеините ускоряват биохимичните реакции в тялото и са отговорни за нашите хормонални нива и имунитет.

Реклама

Ако в храната няма достатъчно въглехидрати и мазнини (по време на гладуване или строга диета), протеините служат като резервни хранителни вещества и източници на енергия.

От колко протеин се нуждае женското тяло?

Повечето съвременни диетолози са съгласни, че средната норма е 50-60 g протеин на ден. Американски учени разработиха формула, по която може да се изчисли индивидуалната норма: 0,8 г протеин на 1 кг телесно тегло.

Потребността на организма от белтъчини зависи от редица причини: с възрастта тя намалява, при стресови ситуации и активен начин на живот, независимо от възрастта, се увеличава.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Най-добрите източници на протеин

Основните източници на пълен протеин, включително целия набор от незаменими аминокиселини, са месото, рибата, морските дарове, яйцата и млякото. Растителните храни съдържат предимно непълноценни протеини; в тях липсват определени аминокиселини, най-често лизин, метионин и триптофан. Това означава, че и те ще ви липсват.

За да получите напълно необходимия набор от протеини, се препоръчва да комбинирате продукти от животински и растителен произход в едно хранене. Например млечна каша (зърнени храни и мляко); риба с пюре (картофи, мляко, риба); пържола с ризото (месо, зеленчуци и ориз) и др. Ценни белтъчни продукти са още бобовите растения, рибен хайвер, ядки, сирене и други млечни продукти.

Но, внимавайте! Въпреки че месото е с високо съдържание на протеини, то може да има и високо съдържание на нездравословни наситени мазнини. По този начин една порция пържола съдържа 75% от дневния прием на наситени мазнини.

Не само полезни - тези храни са задължителни за хората над 50 години

Най-добрите източници на протеин с ниско съдържание на мазнини

Риба тон (100 гр.) – 33 г

Рибните протеини са усвоими с 93–98%, докато месните протеини са с 87–89%. За разлика от месото, рибните протеини съдържат големи количества от такава важна есенциална аминокиселина като метионин.

Съдържанието на протеин зависи главно от вида на рибата. Средно това е 16%, това е количеството протеин в треска, хек, писия и шаран. Рибата тон съдържа 24%.

Пиле (100 гр.) – 32 гр

Месото от пилета, пилета-бройлери и пуйки съдържа пълноценни протеини, които са много по-добре смилаеми от говеждото. Количеството мазнини в пилешкото месо е доста голямо (средно 16-18%), но се усвоява лесно от тялото, тъй като включва известно количество ненаситени мастни киселини.

Соя (100 гр.) — 21 г

Соята се отличава от своите бобови роднини с по-ниското си съдържание на въглехидрати, но в същото време е много по-богата на протеини и масла, което от гледна точка на диетичното хранене прави соята достъпен източник на хранителни вещества. Съдържанието на протеин и калций в него е много по-високо, отколкото в естественото месо или естествените млечни продукти.

Постно говеждо (100 гр.) - 31 g

Месото е високоценен хранителен продукт, богат източник на пълноценни животински протеини, съдържащ всички незаменими аминокиселини в значителни количества и в най-благоприятни съотношения. Най-богати на протеини (около 20%) са телешкото, говеждото, агнешкото, свинското и заешкото месо.

Леща (100 гр.) – 17 гр

Тя почти не съдържа мазнини, но е отличен източник на желязо и растителни протеини, които лесно се усвояват от тялото.

Нискомаслено кисело мляко (125 мл.) - 15 g

Протеините, които изграждат млякото, осигуряват целия спектър от незаменими аминокиселини, които не се синтезират в тялото, но трябва да се набавят с храната. Млечните протеини са богати на метионин, който е важен за нормализиране на метаболизма на холестерола.

Обезмасленото мляко и млечните продукти се произвеждат по специални технологии. Изненадващо, с намаляване на мазнините в млякото, неговото калорично съдържание рязко намалява, а количеството протеини, които са основната стойност в млечните продукти, дори се увеличава.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес