Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лесни начина да почистите четката за зъби от микроби у дома

02 юли 2024, 20:33 часа
Реклама

Много различни бактерии, включително патогенни, се натрупват върху четката ви за зъби, затова зъболекарите препоръчват да я сменяте редовно. Но ако е необходимо, можете сами да я почистите добре, ако срокът ѝ на експлоатация все още не е изтекъл.

Зъболекарите съветват да сменяте старата си четка за зъби с нова на всеки три месеца. Всичко заради бактериите, които се натрупват върху косъмчетата ѝ с течение на времето, защото мръсната четка може да причини кариес.

Можете да я сменяте по-често от веднъж на всеки три месеца, ако например четката се е разрошила или някои от косъмчетата са смели посоката си - в този случай тя просто няма да почиства добре. Или ако сте имали лечение или сте мили зъбите си при зъболекар, тогава след това също е по-добре да смените четката веднага, без да чакате определения период.

Зъболекар разкри дали да ползвате електрическа или обикновена четка за зъби

Кой се крие в четката за зъби?

Бактерии, които причиняват кариес при хората, се натрупват върху четката за зъби, както и често E. coli и стафилококи.

Пастата за зъби не може напълно да се справи с тези живи същества, тя може само да намали броя на тези бактерии и по този начин да забави процеса на възпроизвеждането им.

За да намалите по-радикално броя на микробите върху четката, трябва да използвате дезинфектанти, които са по-агресивни за устната лигавица.

Как да почистите собствената си четка за зъби?

Ако четката ви за зъби все още е в добро състояние, но има нужда от почистване, можете да го направите сами у дома.

Какво ще се случи, ако използвате стара четка за зъби дълго време?

Има три прости метода.

·       Използване на водороден прекис. Смесете пероксида с вода в съотношение 1:1 и изплакнете главата с четина в получения разтвор.

·       Използване на трапезен оцет. Потопете главата на четка с четина в трапезен оцет за половин час или за една нощ - това ще убие нежеланите микроорганизми. След това, разбира се, трябва да изплакнете добре четката под течаща вода.

·       Използване на вряла вода. Можете периодично да обработвате главата на четката с вряла вода, но този метод може бързо да повреди косъмчетата.

И по-нататък. За да сте сигурни, че косъмчетата на четката изсъхват и върху тях няма да се размножават бактерии, трябва да я съхранявате в изправено положение, без калъфи или капачки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес