Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

24 октомври - кой светец почита църквата и за какво помага

23 октомври 2024, 22:12 часа

На 24 октомври църквата почита Св. мъченик Арефа и 4299 мъченици с него и се чества паметта на иконата на Божията Майка „На всички скърбящи Радост“. 

Какъв църковен празник е 24 октомври?

Арефа живял през 6 век и бил владетел на град Неграна в Гравия. Жителите на този град били християни. Но арабският цар Дунаан бил евреин и по негова заповед било наредено да се унищожат последователите на Христос. 

Армията на Дунаан се приближика до града, но не успяла да го превземе с щурм и тогава царят решил да измами жителите, обещавайки им да не ги облага с данъци и да не изисква обръщане към юдаизма. Жителите на града отвориха портите и съжалиха: духовенството на Църквата (427 души) беше изгорено на клада, а владетелят Арефа и други старейшини бяха хвърлени в затвора. Царските проповедници нахлули в града, опитвайки се да обърнат християните към юдаизма, но без успех. Над 4 хиляди жители на града са претърпели мъченическа смърт заради вярата си в Христос.

19 октомври - ето кой голям български светец почита църквата

На 24 октомври е денят на иконата "Радост на всички скърбящи", която се почита като чудотворна.

Иконата на Пресвета Богородица „Радост на всички скърбящи“ е известна с голям брой чудеса. Тя става известна през 1688г. Сестрата на патриарх Йоаким Евфимия, която живеела в Москва, се разболяла от неизлечима болест. Един ден, докато се молила, тя чула женски глас - той заповядал да отиде в църквата "Преображение Господне" и да намери иконата, наречена "Радост на всички скърбящи". Евфимия разбрала, че в тази църква наистина има такава икона, така че направила каквото й било казано - свещеникът отслужил молебен и тя скоро оздравяла. Това се случило на 24 октомври.

Съществуват много копия на иконата, които също се почитат за чудотворни. Много от тях са в болници и затвори; известно е, че молитвите пред образа лекуват дори тежко болни хора. Също така, според легендата, Божията майка се е появила в болницата на Киево-Печерската лавра - иконата „Радост на всички скърбящи“ е дарена там от основателя на болницата княз Николай Святоша.

На иконата „Радост на всички скърбящи“ Божията майка е изобразена в цял ръст, изправена в сияние, с Младенеца на лявата си ръка. Тя е заобиколена от ангели и хора, победени от болести и скърби. Горе, в облаците, има изображение на Новозаветната Троица. В ранните версии на иконографията ръката на Дева Мария изобразява броеница, свитък или хляб. Има и икони, където Богородица е изобразена без Младенеца със скиптър в дясната ръка, а с лявата подава хляб.

Какво можете да правите на 24 октомври?

В молитвите на този православен празник вярващите молят за изцеление от болести, за възстановяване и здравето на децата, за подобряване на семейния живот, за защита от нарушители, за утеха в скръб. Смята се, че иконата „Радост на всички скърбящи“ помага в най-отчаяните и трудни житейски ситуации.

На този ден са най-силни молитвите за децата с увреждания.

Според народната традиция на 24 октомври се приготвят сезонните зимнини - проветряват се домовете, перат се завеси и килими. Смята се, че на този ден е добре да се правят сделки за покупко-продажба – ще са успешни.

Какво не трябва да се прави на 24 октомври?

На църковния празник 24 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, осъждането и клеветата, мързела и се противопоставя на алчността, завистта, отмъщението и отчаянието. Не можете да отказвате помощ на тези, които я поискат.

На този ден не трябва да приемате подаръци от непознати - това може да бъде опасно. Внимавайте със съдовете, за да не ги счупите - според легендата това е знак за болест и проблеми.

Гадания за времето, свързани с празника

Знаците на деня говорят за времето в близко бъдеще и кога ще бъде началото на зимата:

  • ако има сняг сутрин - зимата ще бъде мразовита;
  • ако се е спуснала мъгла - ще стане по-топло;
  • ако дърветата все още са покрити с листа - това е знак за сурова и дълга зима;
  • ако луната е мъглива - очаквайте лошо време;
  • ако през нощта небето се изясни - ще бъде мразовито. 

23 октомври - какъв празник е, традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес