Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски потвърди: САЩ дават 20 млрд. долара на Украйна, гарантирани с активи на Русия (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 21:22 часа • 637 прочитания

Съединените щати ще предоставят 20 млрд. долара за пакета от заеми за Украйна на Г-7. За това потвърди украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Тези средства са част от инициативата на Г-7 на Украйна да бъдат дадени заеми на обща стойност 50 млрд. долара, които да бъдат гарантирани с печалбите от замразени на Запад руски активи. Инициативата върви бавно, защото унгарският премиер Виктор Орбан успява да я блокира - той не е съгласен санкциите на ЕС срещу Русия да се преразглеждат на 36 месеца, а не 6 месеца, както досега. Потенциално това значи, че след 6 месеца санкциите на ЕС може да бъдат отменени и руските активи - размразени: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

"Много сме близо до финализиране на американската част от този пакет от заеми в размер на 50 млрд. долара", каза финансовият министър на САЩ на пресконференция, докато световните финансови лидери се събират във Вашингтон за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Йелън добави, че лидерите възнамеряват помощта да бъде насочена към Украйна до края на годината, но остава още малко работа по финализирането на подробностите.

"Очакваме да можем да допринесем с 20 млрд. долара към пакета на Г-7 на стойност 50 млрд. долара. Това, което искам да подчертая, е, че източникът на финансиране на тези заеми - това не е американският данъкоплатец", каза още тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес