Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светлин Лазаров, ГДБОП: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

23 октомври 2024, 23:45 часа • 346 прочитания

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България. Следват серия от стъпки, които трябва да направите, за да платите и да си "освободите" пратката. И там идва измамата.

„От началото на годината имаме регистрирани над 1000-1200 сигнала за различен тип киберпрестъпления. Всяка следваща година сигналите се увеличават многократно, тъй като българският потребител вече е доста дигитализиран, харесва да пазарува онлайн, ползва различни онлайн услуги“, заяви пред bTV комисар Светлин Лазаров от отдел ”Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Още: Тормоз в интернет: Колко уязвими сме? Анализ на киберексперта Христиан Даскалов (ВИДЕО)

Голяма част от сигналите водят до достигане до лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Част от тях за съжаление са извън територяита на България. Ако има възможност, се уведомяват международните партньори, за да се вземат мерки на съответната територия. В България е достигано до хора, които са се опитвали да направят подобен тип измама.

Още: "Защитата ни е по-добра": ГДБОП не очаква хакерски атаки на изборите

„Печалбата от киберпрестъпления е огромна. Загубите за потребители и компании достигат милиони левове“, заяви Лазаров. Той призова хората внимателно да разглеждат какви линкове следват и какви сайтове отварят, вкл. защо им биват поискани пари, за да не стават жертви на измами.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес