Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Черно море до Средния запад в САЩ: Екстремните жеги заплашват реколтата

24 юни 2024, 12:41 часа
Реклама

Прогнозираната суша в житницата на Черноморския регион вероятно ще се отрази на добивите на слънчоглед и царевица, докато обилните валежи в САЩ – след отчетените почти рекордно високи температури, заплашват да навредят на реколтата, което пък ще се пренесе върху световното предлагане и ще повиши цените.

Реклама

„Прогнозата за времето за Черноморския регион е един голям червен флаг“, казва Крис Хайд пред Reuters, метеоролог в базираната в САЩ Maxar, кат сушата и очакваните валежи под нормата през юли и август вероятно ще навредят на ключовата за региона реколта от царевица и слънчоглед.

Рекордно високите температури във водещи селскостопански региони по света забавиха сеитбата и навредиха на развитието на посевите на фона на засилващото се въздействие от климатичните промени, като огромни площи земеделска земя в Русия, Китай, Индия и САЩ са подложени на изключително горещи условия и количеството валежи под нормата. 

ОЩЕ: Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Глобалните цени на пшеницата скочиха до 10-месечен връх, след като лошите метеорологични условия ограничиха добивите в Русия е най-големият износител.

Горещото време в Южна Русия ще засегне реколтата заради липсата на влага в почвата, като по-малко валежи и топлина се очакват още в Урал, Западен Сибир и Забайкалието, сочи прогнозата на Руския хидрометеорологичен център.

Снимка: iStock

В Южна и Източна Украйна също се отчита горещо и сухо време, като валежите в периода 1 май – 10 юни са само 20-50% от нормалното, според държавната метеорологична служба, като сушата възпрепятства развитието назимни и пролетни култури в части от областите Харков и Донецк.

"Месец май в Украйна се оказа един от най-сухите за последните 30 години", според местната метеорологична служба. „В северните райони, по-конкртно в Житомир, градушки нансеоха поражения на пролетните култури като царевица, соя и слънчоглед.“

В САЩ, която е водещ износител на храни, части от източното крайбрежие бяха обхванати от големи горещини, докато прекомерните дъждове в ключовия за растеж регион на Средния запад и прогнозите за още влажно време засилиха опасения от наводнения. 

ОЩЕ: Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

„В Средния запад фокусът се променя от горещината към прекалено много валежи, които биха могли да доведат до наводняване на произврждащите царевица и соя региони, най-вече в северната част на региона“, казва Хайд.

Времето в Китай и Индия се очаква да се подобри.

В Азия се очаква силните дъждове да облекчат от сушата в части от Китай, която е най-големият купувач на соя, докато дъждовете по време на мусоните в Индия, които са с една пета под нормата, вероятно ще се възстановят, стимулирайки селското стопанство в най-големия износител на ориз в света и най-големия производител на олио за консумация вносител.

Снимка: iStock

В Азия се очаква силните дъждове да облекчат от сушата в части от Китай, която е водещ купувач на соя, докато валежите по време на мусонния период в Индия, които са една пета под нормата, вероятно ще се възстановят, стимулирайки селското стопанство в най-големия производител на ориз в света и водещ вносител на олио.

„Производството на царевица и соя в Китай на север и изток е сухо и тревожно“, каза Хайд. „Но времето се очаква да бъде нормално до малко над нормалните валежи през периода юли-септември, което ще бъде от полза за посевите.

„Времето в северните и източните части на Китай, където се произвеждат царевица и соя, е сухо, което е притеснително“, казва Хайд. „Валежите обаче се очаква да се нормализира и дори да са малко по-високи от нормата в периода юли – септември, което може да повлияе добре на реколтата“. 

ОЩЕ: Климатични цели? Едни от най-големите икономики още са силно зависими от въглищата

В Индия мусонът напредва след спиране от повече от седмица.

„Мусонът вече е набрал необходимата сила за достигане до северните равнини. В следващите няколко седмици очакваме няколко периоди на силни валежи, които ще заличат недостига от валежи. Юли се оформя като обещаващ.“

Времето в Австралия се очаква да е нормално, като в някои райони има повече валежи от обикновеното, което подобрява изгледите за реколтата от пшеница, докато в идните месеци за Аржентина и Бразилия се прогнозира основно нормално време.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес