Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джуди Денч и Ема Томпсън с призив към политиците: Възстановете природата сега! (ВИДЕО)

21 юни 2024, 12:10 часа
Реклама

Актрисите Джуди Денч и Ема Томпсън призоваха политиците във Великобритания да възстановят природата, като се присъединиха към призивите на екоактивистите да излязат по улиците на Лондон този уикенд, предаде ДПА. Повече от 300 благотворителни организации, фирми и групи за пряко действие ще участват в шествието "Веднага възстановете природата" в събота, 22 юни, като според организаторите в него ще се включат над 50 000 души.

Реклама

Участниците в кампанията поясниха, че са отправили пет основни искания към политиците относно природата. Те включват удвояване на бюджета за земеделие, съобразено с природата и климата, принуждаване на замърсителите да допринасят за възстановяването на природата и климата, разширяване и подобряване на защитените територии, въвеждане на законопроект за екологичните права и предприемане на действия в областта на климата за повишаване на енергийната ефективност на домовете, подкрепа на активното придвижване и обществения транспорт и замяна на замърсяващите изкопаеми горива с достъпни възобновяеми енергийни източници. 

Организаторите обявиха, че шествието ще бъде най-голямата публична демонстрация в защита на природата досега и най-мащабната в навечерието на общите избори във Великобритания на 4 юли, пише БТА.

Само преди ден друга звезда в Холивуд - Арнолд Шварценегер, изнесе прочувствена реч за планетата ни и я сравни с умиращ пациент, когото спешно трябва да спасим. Думите му бяха изречени по време на специална среща на върха в Австрия, посветена на климатичните промени.

Още: Крачка назад: ЕС изключва дългите полети от новите правила за вредните емисии

Думите на Джуди Денч и Ема Томпсън

Джуди Денч сподели по този повод: "Въпреки че сме нация от любители на природата, политиците във Великобритания не успяват да защитят дивата природа, която обичаме. Замърсяването на нашите реки и океани, намаляването на популациите на дивите животни и увеличаването на засушаванията и наводненията са все симптоми на упадъка на нашия природен свят. Природата не се нуждае от временни решения, а от политици, които да излекуват упадъка на природата. Ето защо всички трябва да се обединим и да поискаме от всички политически партии да възстановят природата сега".

Междувременно актрисата и писателка Ема Томпсън каза: "Нашите политици имат законово задължение и морална отговорност да осигурят на следващото поколение бъдеще, изпълнено с процъфтяваща природа, без над главите им да виси заплахата от климатична катастрофа. Ето защо е време да предизвикаме всички политически партии да възстановят природата сега - добавете гласа си към призивите на 22 юни!".

Още: Зрението на Джуди Денч се влошава все повече

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес