Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-опасните цветове на колите

01 май 2023, 16:33 часа
Реклама

При избор на автомобил повечето шофьори обръщат внимание на цвета, защото искат колата им да изглежда добре не само в техните очи, но и в тези на останалите хора. Оказва се обаче, че цветът играе важна роля за безопасността, тъй като определени нюанси могат значително да увеличат риска от инцидент.

Затова и специалисти от автомобилната индустрия съветват наред с ефективността на системите за безопасността и общата оценка от краш-тестовете да се избират определени цветове на колата.

Според експертите на Road Angel (компания, специализирана в автомобилни системи за сигурност), шофьорите на червени коли са изложени на най-голям риск по пътищата. Проучванията показват, че 60% от червените автомобили са претърпели инцидент поне веднъж, което ги прави най-опасните за шофиране.

Следващият най-опасен цвят е кафявият - според наличните данни 59% от собствениците на автомобили са катастрофирали. Хората, които карат черни коли, също трябва да внимават, тъй като 57% от тях, според статистиката, са претърпели произшествие на пътя поне веднъж.

Черните и кафяви автомобили са най-малко видими на пътя, особено през нощта. Освен това те се сливат повече със заобикалящата ги среда, отколкото автомобили с други нюанси.

В много отношения този факт обяснява факта, че те по-често от другите попадат в инциденти. На теория собствениците на тъмни превозни средства биха могли дори да плащат повече за застраховка, тъй като в някои страни застрахователите вземат предвид видимостта при изчисленията на вероятността от злополука.

Логично е бялото да е един от най-безопасните цветове. Бяла кола се вижда ясно на пътя при всякаква светлина и съответно шансовете да попадне в инцидент са значително по-малки.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес