Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако светне лампата на ABS

17 юни 2024, 14:21 часа
Реклама

Няма да се спираме отделно на това какво е антиблокираща спирачна система и защо е необходима. В случая ще стане въпрос за това в какви случаи светва предупредителната лампа ABS на арматурното табло.

Това може да се случи по две причини:

- Включва се при всяко стартиране на двигателя - така системата показва, че е в изправност. Обикновено светлината ще изгасне след кратко време. Ако лампата ABS не свети, когато стартирате двигателя, тогава индикаторът най-вероятно е повреден;

- Ако светлината не изгасне след известно време, това показва някои проблеми в ABS системата. Бордовият компютър, откривайки повреда, генерира код за грешка, съхранява го в паметта си и включва предупредителния индикатор.

Още: Как се разбира, че спирачките на автомобила са повредени

Обикновено този индикатор се показва на таблото като икона с буквите ABS, осветени в жълто, но някои автомобили имат зелени, червени или оранжеви светлини. Може да има няколко причини за активирането на лампата.

- проблем с блока за управление на системата ABS;

- няма връзка със сензора на колелото, тоест проблем с проводниците;

- самият сензор е повреден;

- проблеми с главината.

Още: Кои системи на автомобила са застрашени в жегите

Всички описани неизправности могат да се появят както при стартиране на автомобила, така и директно по време на шофиране.

Ако индикаторът ABS мига:

Най-вероятно сензорите на антиблокиращата спирачна система са дефектни и изпращат неправилни сигнали към компютъра. Това означава, че компютърът ще дава на колата неправилни команди. Разбира се, за да избегнете проблеми, можете просто да изключите ABS, но е по-добре да отидете в автосервиз - възможно е сложната бордова електронна система на вашия автомобил да трябва да бъде „препрограмирана“.

Още: 5 съвета за безопасно спиране при отказ на спирачките

Защо се случва това:

- проводниците да са прекъснати или да са излезли от закопчалките си и да се търкат в колелото поради неравни пътища или просто поради дългосрочна употреба на автомобила;

- влагата може да е попаднала в контактите или те да са ръждясали;

- сензорите може да са запушени с пясък и мръсотия и следователно не могат да предадат получената информация към ABS блока;

- има вариант, при който при последното ви посещение в сервиз за ремонт механиците да са изключили сензорите на системата ABS и да са забравили да ги включат отново. Друга възможност е колелото да не е монтирано правилно.

- проблемите с блока за управление на системата ABS са по-сложни и могат да бъдат диагностицирани само в автосервиз.

Какъв е рискът от неизправна ABS система?

Ако проблема е изгоряла крушка на самия индикатор тогава нищо. Сменете го и продължете.

Ако лампата за ABS светне по време на шофиране, не се паникьосвайте и не спирайте внезапно – в повечето случаи е безопасно да продължите да шофирате. Но трябва да знаете, че не можете да разчитате на антиблокираща спирачна система, както и на автоматичен контрол на сцеплението и адекватна работа на системата за контрол на стабилността, тъй като всички тези компоненти и системи са свързани помежду си. Ето защо е важно да разгледате внимателно как се държи колата и дали спирачките работят правилно, след което вземете информирано решение дали да отидете сами в автосервиз или да повикате помощ.

Какво можете да направите сами, ако лампата ABS свети?

Повечето проблеми с ABS изискват специализирани знания и оборудване за отстраняване, но има няколко неща, които можете да направите сами.

- проверете бушоните (има няколко от тях, всички са разположени в двигателното

- с помощта на подемник или крик повдигнете колата и проверете целостта и контактите на проводниците, отиващи към сензорите на колелата;

- проверете сензорите за скорост на колелата. Ако е необходимо, избършете ги и ги подсушете;

- проверете нивото на спирачната течност;

- проверете електронния блок за управление, за да видите дали има течност по него. За да направите това, първо изключете батерията, след това изключете пакета от кабели с конектори и проверете устройството. Ако в него се открие влага, изсушете го;

- Ако можете да прочетете диагностичния код за грешка (например с помощта на диагностичен инструмент), потърсете информация през Google в интернет-форуми.

Нищо друго не може да бъде направено. Затова отидете в сервиз, поръчайте диагностика и ремонт, защото безопасността на вас, вашето семейство и другите участници в движението зависи от работата на спирачната система на автомобила.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес