Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нимиц похвали Атина и Скопие

12 юни 2018, 21:25 часа
Реклама

Пратеникът на ООН Матю Нимиц приветства сделката между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) по спора за името.

В изявление, публикувано във вторник, Нимиц изрази увереността си, че споразумението ще укрепи отношенията между двете балкански съседи "и особено между техните народи".

"В този контекст съм насърчен от отдадеността на двете правителства да осигурят взаимна изгода за всички свои граждани чрез създаването на стратегическо партньорство като основа за засилено сътрудничество във всички сектори", добави американският дипломат.

"Горещо приветствам съобщението на премиерите Ципрас и Заев за намирането на взаимно приемливо решение на проблема с името. Бих искал да поздравя страните за успешното приключване на преговорите и за разрешаването на различията между тях.

Не се съмнявам, че това споразумение ще доведе до период на засилени отношения между двете съседни държави и особено между техните народи. В този контекст съм насърчен от посветеността на двете правителства да осигурят взаимна изгода за всички свои граждани чрез създаването на стратегическо партньорство като основа за засилено сътрудничество във всички сектори, предаде БГНЕС.

Чест е, че съм играл ролята на посредник между двете страни и искам да отдам почит на генералния секретар за неговата непоколебима подкрепа и дълбок интерес, както и към други колеги в Организацията на обединените нации за техния ценен принос в процеса. Бих искал да спомена и моя изтъкнат предшественик - покойният Сайръс Ванс, чиято важна работа на Балканите допринесе за мира в този регион.

Преди всичко искам да поздравя и да похваля двамата министри на външните работи, министрите Димитров и Кодзияс, които демонстрираха лидерство, визия и решителност в преговорния процес и никога не се поколебаха в усилията си да постигнат взаимноизгодно решение за собствената си нация, но също така и за по-широкия регион."

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес