Най-голямата база на НАТО в Европа ще е съвсем близо до България

7275
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е съвсем близо до България
Снимка: Getty Images

Военновъздушната база „Михаил Когълничану“, разположена само на около 20 км от брега на Черно море, на под 300 км от Одеса и на няколко десетки километра от България, скоро ще се превърне в най-голямата база на НАТО в Европа.

Още: На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

В началото на тази година започна проект за 2,7 млрд. долара за преобразуването ѝ. Обектът в Румъния, който се използва от американските военни от 1999 г. насам, ще стане с размерите на малък град и ще може да приеме 10 000 служители на Алианса и техните семейства.

Командирът на военновъздушната база Николае Крецу заяви пред изданието EuroNews Romania, че разширеното съоръжение ще изисква "хангари за поддръжка, складове за гориво, боеприпаси, оборудване, авиационни технически материали, симулатори, съоръжения за хранене и помещения за настаняване". Това е "всичко, което е необходимо за поддържане на работата и мисиите на база с такъв размер", добави той.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Тя ще се превърне в малък град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини. Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Скоро идват F-16

Скоро в базата ще пристигне и флотилия от румънски изтребители F-16, закупени наскоро от Норвегия, както и дронове MQ-9 Reaper, съобщава BBC.

Снимка: Военни учения на САЩ и Румъния, Getty Images

По-рано този месец НАТО обяви, че седем изтребителя F/A-18 Hornet на финландските ВВС са кацнали в базата, за да извършат "тренировъчни и реални полети по източния фланг на черноморското крайбрежие".

Още: За да няма сърдити: Димитър Главчев и Румен Радев заедно на срещата на върха на НАТО

"В продължение на два месеца финландските изтребители се присъединяват към отряда Typhoon на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, ще изпълняват дежурство за бързо реагиране и ще летят заедно с тях и румънските F-16, като заедно ще охраняват въздушното пространство на НАТО и ще осигуряват сигурността на румънското население", заяви лейтенант Рами Линдстрьом - първият командир на финландския отряд в базата.

"Нашата цел тук, в Румъния, е да засилим интеграцията си във въздушните сили на НАТО, като усъвършенстваме и задълбочим сътрудничеството си с Кралските военновъздушни сили и румънските военновъздушни сили", добави командирът от една от двете най-нови държави членки на Алианса (заедно с Швеция).

Още: Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Присъствието на САЩ се засилва

Присъствието на САЩ в базата също се засилва, заяви пилотът от Кралските военновъздушни сили лейтенант Чарли Таг, като добави, че има "много повече инфраструктура, помещения, хора и оборудване", цитиран от Business Insider.

Геополитическият анализатор Дорин Попеску заяви по-рано пред Euronews: "Базата "Михаил Когълничану" ще се превърне в най-важната постоянна военна структура на НАТО в непосредствена близост до войната в Южна Украйна".

Още: Йоханис се оттегли от надпреварата за НАТО, пътят пред Марк Рюте е разчистен

"Нека не си представяме, че този конфликт ще приключи тази година, през 2025 г. или през 2026 г.", каза той. "Това е дългосрочен конфликт".

Руски политици обаче отправиха сериозни предупреждения относно проекта. Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, вече предупреди, че той представлява "заплаха" за Букурещ. "Ако на румънците им харесва, това, разбира се, си е тяхна работа, но клубът на самоубийците на НАТО въвлича обикновените цивилни граждани в такива авантюри, които могат да завършат много зле за техните семейства и деца", каза Климов.

Още: Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

Силите на НАТО в Косово провеждат учение в Прищина за справяне с масови безредици (СНИМКИ)

Ужасяващ инцидент в прочута млечна фабрика в Румъния: Има загинали

"Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

Нов голям горски пожар пламна близо до Атина

Мистерия: Четири държави на Балканите останаха без ток

Опасни жеги: В Турция термометрите показаха 52 градуса

Нов горски пожар в Гърция доведе до евакуация в три населени места (ВИДЕО)

Силяновска отиде на модно ревю (СНИМКИ)

Сърбия отрича геноцида в Сребреница с билбордове на всеки километър (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com