Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груевски сравни съдебната система на РС Македония с тази на талибаните

20 август 2021, 16:59 часа • 2590 прочитания

Бившият премиер на РС Македония Никола Груевски констатира:“ Заев ще приеме бежанци от Афганистан, за да се спасят от талибаните и съда на талибаните, и създаде постталибанска съдебна система в Македония, която има пълен контрол върху делата, които са важни за него и която обвинява и осъжда по негова заповед“. Това Груевски написа в публикация на страницата си във Фейсбук.

Според бившия премиер „ако талибаните могат да ви осъдят, защото сте били техен противник, то в Македония не е по-различно след идването на Заев и СДСМ на власт. Те не се нуждаят от реални доказателства, реални свидетели или престъпление.“

Груевски има предвид съдебните заседания по делото "Парцели на Водно", касаещи закупуването на апартаменти, но също така и т. нар. дело „Танк“ за закупуване на брониран „Мерцедес“ за неговите нужди по време на премиерския му пост. По делото „Парцели във Водно“ Груевски е обвинен, че е купил и продал земя и е придобил два-малки апартамента.

В поста си във Фейсбук, той твърди, че апартаментите всъщност ги е държал под наем, за което имал наличен договор. „Нито съм купил, нито съм платил, нито съм продал нищо от това, но трябва да има съдебен процес преди изборите“ , казва той и добавя, че това ще бъде „инструмент в изборния процес преди местните избори."

Според него е незаконно провеждането на съдебно заседание, за който случай подсъдимият досега не е бил изслушан и не е давал изявления в прокуратурата, преди да му бъде повдигнато обвинение.

Груевски избяга от РС Македония през ноември 2018 г., за да не излежи своята присъда. От тогава е в Унгария, радвайки се на добро отношение от страна на правителството на премиера Виктор Орбан.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес