Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сунитски джамии в Ирак бяха нападнати, мюезин беше убит пред дома му

04 януари 2016, 14:35 часа • 4075 прочитания

Взривове разтърсиха две сунитски джамии в централен Ирак днес. Опасенията за подновяване на религиозни сблъсъци се увеличават след екзекуцията на виден шиитски духовник в Саудитска Арабия.

Групи мъже с военни униформи взривиха експлозиви в две сунитски джамии в района на Хила, южно от Багдад, а мюезинът, чел молитвата в този момент, е бил застрелян в близост до дома му в Искандария.

Полицията заяви, че трима или четирима мъже в униформи са били замесени при атаките. Медицински лица в Хила заявиха, че трима души са били ранени при експлозиите.

Никой не е поел отговорност за атаките, но съобщение на иракския премиер Хайдар ал Абади, подсказва, че иракските сили за сигурност считат, че зад тях седи „Ислямска държава“.

Вътрешното министерство на Ирак не е посочило никоя група за извършител, но съобщи, че може да е дело на „проникнали елементи, които искат да съживят религиозните вълнения на фона на последните инциденти в региона“, имайки предвид напрежението между регионалните сили Саудитска Арабия и Иран.

Автор: Руслан Трад

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес