Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия, Турция и Иран приеха обща декларация за възстановяването на Сирия

22 ноември 2017, 20:17 часа • 7452 прочитания

Русия, Турция и Иран приеха обща декларация относно приоритетните сфери на сътрудничеството между трите държави що се отнася до Сирия, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

В документа са определени приоритетните сфери на последващо сътрудничество между Русия, Турция и Иран“, които са „конкретните задачи“, които трябва да се изпълнят в бъдеще. Това заяви пред репортери Владимир Путин непосредствено след края на проведената в Сочи среща между президентите на Русия, Турция и Иран в сряда.

Тримата са изразили удовлетворението си от постигнатите резултати във войната срещу терористичните групировки в Сирия, които ще „отворят нов етап от решаването на кризата“ в страната. Тези перспективи се изразяват във възможността за постигане на дългосрочна и широкомащабна нормализация в Сирия, както и политическо решение за страната, като това е една от важните точки в тройната им декларация.

Що се отнася до социално-икономическите въпроси, по време на пресконференцията, Путин подчерта важността на нуждата да се възстанови инфраструктурата на страната, селското стопанство, промишлеността и търговията. Според него трябва да се изгради наново система от болници, училища и детски градини и да бъде осигурена достатъчна хуманитарна помощ.

Обявено бе и желанието на трите държави да свикат „конгрес“ между членове на сирийските управляващи и опозиция.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес