Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Израел поиска по-голям бюджет за отбрана

15 септември 2014, 20:15 часа
Реклама

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова за увеличение на бюджета за отбрана след кървавата и скъпа война в Ивицата Газа. В изявление, направено днес, той заяви: "Няма лидер, който да не поиска значително увеличение на бюджета за отбрана, да преодолее предизвикателствата пред сигурността".

Реклама

Подобно увеличение ще коства "няколко милиарда" израелски шекела, посочи премиерът, цитиран от АФП. Нетаняху и министърът на отбраната Моше Яалон водят ожесточена борба за увеличение на военния бюджет с финансовия министър Яир Лапид.

По време на 50-дневната кампания срещу екстремистите в Ивицата Газа през юли и август загинаха 2100 палестинци и 73 души от израелска страна. Според експерти тази война е струвала около 3-4 милиарда долара.

Министерството на отбраната иска почти същата сума за възстановяване на запаса от муниции, включително и системата за отбрана "Железен купол". Според израелските медии министърът на финансите иска да ограничи тази сума до 690 милиона долара.

Разходите за отбрана се очаква да достигнат 18 милиарда долара през тази година, което се равнява на 6% от БВП. В тази сума е включена и помощта в размер на 3 милиарда долара от САЩ, информира БГНЕС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес