Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение: Израелски удар по Ливан уби висш командир на "Хизбула"

03 юли 2024, 17:09 часа
Реклама

Терористичната групировка "Хизбула" съобщи за смъртта на високопоставен свой командир, причинена от израелски въздушен удар в Южен Ливан днес (3 юли).

В изявление на "Хизбула" се казва, че Мохамед Нимах Насър, известен още като Абу Нимах, от южноливанския град Хадата е бил убит "по пътя към Йерусалим" - терминът на екстремистката групировка за израелските удари. Насър е убит при нападение в крайбрежния град Тир.

Още: Макрон призова Нетаняху да предотврати "пожар" в отношенията Израел-Хизбула

Кой е Мохамед Насър?

Той е командвал регионалното подразделение "Азиз" на Хизбула в Южен Ливан, съобщава The Times of Israel.

Терористичната групировка рядко нарича "командири" своите висши оперативни работници, убити при израелски удари, а сега го прави, отбелязват ивритските медии.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Война Израел-Ливан ще е "грешка" на Нетаняху, "Хизбула" е голяма хапка: Говори Виктор Лилов (ВИДЕО)

Единствените други оперативни работници, наричани командири, са Талеб Абдула - командир на регионалното подразделение "Наср" - убит миналия месец, и Уисам ал-Тауил - заместник-ръководител на елитното подразделение на терористичната групировка "Радуан" - убит от Израел през януари.

В последните седмици напрежението между Ливан и Израел е повече от високо. От страната, водеща война срещу "Хамас" в Ивицата Газа, обявиха, че могат да върнат ливанците "в каменната ера". САЩ няколко пъти вече предупреждават за деескалация, за да не се стигне до разширяване на войната и на север от Израел.

Още: Израел се закани да върне Ливан в каменната ера

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес