Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел нанесе "превантивен удар" по обекти на "Хизбула" в Южен Ливан (ВИДЕО)

20 декември 2023, 10:17 часа • 1301 прочитания

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщиха, че са нанесли въздушни удари по редица обекти на "Хизбула" в Южен Ливан на фона на продължаващите гранични сблъсъци с терористичната групировка, подкрепяна от Иран.

Според ЦАХАЛ обектите включват военни обекти, в които са действали членове на "Хизбула", както и друга инфраструктура.

Рядко се случва Израел да нанася първи удари по време на продължаващите сблъсъци с "Хизбула", отбелязва The Times of Israel.

Още: "Хамас" търси помощ за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Удари по над 300 обекта в Газа

Армията на страната съобщи, че е ударила и над 300 обекта в Ивицата Газа през изминалия ден. Някои от ударите са били насочени от сухопътните сили срещу дейци на "Хамас" в разгара на сраженията.

Още: Президентът на Израел: Готови сме за ново примирие в замяна на освобождаването на заложници

ЦАХАЛ заявиха, че ударите на военновъздушните и военноморските сили през изминалото денонощие са довели до убийството на десетки оперативни работници на "Хамас", както и до унищожаване на инфраструктурата на терористичната групировка.

Според ЦАХАЛ един от въздушните удари е бил насочен към ракетна установка на "Хамас", използвана за изстрелване на далекобойни снаряди към централната част на Израел.

Още: Директор на болница в Газа призна, че е бил вербуван от „Хамас“

Боевете продължават в южната част на Ивицата Газа

Междувременно в южната част на анклава войници от 55-а бригада са нахлули в обекти на "Хамас" в Хан Юнис, след като са били обстрелвани от тях. В съобщението се казва, че войниците са открили голям склад за оръжие, включващ огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни устройства и около 20 минохвъргачки.

След като американският военен министър Лойд Остин посети Израел, колегата му Йоав Галант заяви, че Израел ще смени тактиката в сухопътната операция и вероятно пак ще се концентрира предимно в северната част на анклава. САЩ настояват близкоизточният им съюзник да намали броя на цивилните жертви.

Още: Израел: Ще разширим сухопътната операция и в други зони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес