Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загубите на руската армия в Украйна са по-големи от всички войни на Кремъл след Втората световна война

02 март 2023, 10:21 часа • 7964 прочитания

За една година война в Украйна са загинали повече руски войници, отколкото във всички войни на Кремъл след Втората световна, взети заедно. Това сочат данни на американския център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

По данни на анализаторите за първата година от войната са загинало т 60 до 70 хил. военни в Русия. Средният брой на убитите военни в Украйна ежемесечно е по-висок, отколкото в Чечня - 25 пъти и в Афганистан - 35 пъти.

Заедно с пленените, ранените и безследно изчезналите загубите на Русия може да наброяват от 200 до 250 хиляди души. Тук влизат наемниците и бойците от ЧВК "Вагнер".

Според британското разузнаване към 17 февруари загубите на руската армия за времето на войната в Украйна са 175-200 хил. души, от тях загиналите са 40-60 хил. души. Около 50% от загубите са при затворниците, вербувани от ЧВК "Вагнер". В сводката се отбелязва, че загубите са започнали да нарастват съществено през септември 2022 г., след обявената от Путин мобилизация. Най-много загуби руската армия претърпява от огъня на украинската артилерия. 

В началото на февруари 2023 г. изданието New York Times, позовавайки се на високопоставени американски политици писа, че загубите на руската армия се доближават до 200 хил. души. 

В средата на октомври 2022 г. "Важные истории", позовавайки се на два източника, съобщиха, че невъзвратимите загуби на руската армия в Украйна може би са над 90 хил. души. Към невъзвратимите загуби се отнасят убитите, безследно изчезналите, починалите от раните си в болниците, а така също и ранените, които не могат да се върнат към военна служба. 

В края на ноември източниците допълват, че военното ръководство прогнозира, че загубите само сред мобилизираните руснаци към лятото на 2023 година може да стигнат около 100 хил. души.

За последен път руското военно ръководство представи данни за загубите си на 21 септември 2022 година. Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че в Украйна са загинали 5937 руски военни.

60 дни - средната продължителност на живота на руския войник на фронта

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес