Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски пари за Украйна - мерките на Путин

05 юни 2024, 21:00 часа
Реклама

Русия е на прага на нова повратна точка в своя многостранен конфликт със Запада, съобщи Al Jazeera. Финансовите министри на Г-7, след среща в Стреза, Италия, демонстрираха консенсус относно решението на Съвета на ЕС да използва приходите от замразените активи на Русия за финансиране на помощ за Украйна.

Европейската комисия по-рано одобри предложение доходите от замразени руски активи на стойност 300 милиарда евро да се използват за оказване на помощ на Киев. Съобщава се, че 90% от приходите от тези активи се предлага да бъдат изпратени в Европейския фонд за мир за финансиране на доставки на оръжия за Киев, а останалите 10% да бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС, за да бъдат впоследствие използвани за подкрепа на военната индустрия на Украйна. Още: Предварителен заем: Г-7 с детайли как Украйна ще ползва замразените руски активи

Москва предупреждава

Постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов заяви на 21 май, че рано или късно ЕС ще трябва да върне замразените руски активи, в противен случай ще бъде изправен пред "непредвидими последици". Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

"Последиците от създадения прецедент определено ще бъдат непредвидими, включително за еврозоната, икономиките на страните членки на блока и инвестиционния климат", подчерта Чижов.

Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина на свой ред предупреди, че "банката на Русия ще предприеме мерки за защита на собствените си интереси в случай, че Западът използва замразените активи на Руската федерация".

"Ако нашата собственост ни бъде отнета - това са пари, това са резервите, които западните страни искат или да отнемат, или да използват - ние действаме по абсолютно същия начин, като отнемаме всички активи, които западните страни имат тук в Русия", каза руският финансов министър Антон Силуанов. Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

В предишното си изявление, направено през февруари, Силуанов каза, че в Русия са замразени не по-малко западни активи, отколкото те имат руски.

Още заплахи

Руски експерти и анализатори считат, че решението на Европейския съюз да прехвърли постъпленията от замразени активи на Русия като военна помощ на Киев няма да остане без последствия за финансовите системи както на ЕС, така и на Съединените щати.

Руският икономист Виктор Лашон се съмнява, че всички пари ще отидат за подпомагане на Украйна: "Част от тях може да попаднат в транснационалните оръжейни компании на САЩ, както и в джобовете на европейски бюрократи". Още: Г-7 се доближава до сделка за руските активи

Според Лашон вероятността от присвояване на средства е доста висока, тъй като дори и сега средствата, които се прехвърлят в Украйна, очевидно не достигат до получателя, тоест до украинската армия. "Изглежда, че под прикритието на ширещата се украинска корупция, тези пари, които се прехвърлят в Украйна, се крадат", дава оценка той. Интересно би ли дал друга оценка, ако не живееше в Русия?

Москва отвръща на замразяването (и вероятно конфискацията) на руски активи на Запад. Руският диктатор Владимир Путин подписа указ "За специална процедура за обезщетяване на вреди, причинени на Руската федерация и Централната банка на Руската федерация във връзка с неприятелските действия на Съединените щати".

Политологът Игор Юшков счита, че тази стъпка на Русия е и предупреждение за Европа.

"САЩ и Русия нямаха толкова тясна връзка, така че нашите активи в САЩ не бяха толкова много, колкото в Европа, например "Газпром". От друга страна много европейски компании участваха в петролния и газовия бизнес в Русия и в много други бизнеси на наша територия", казва Юшков. Затова не може да се даде категоричен отговор дали американските активи ще са достатъчни за компенсиране на щетите в Украйна, счита политологът. Още: Путин нареди да се отнемат американските пари и имущество в Русия: Като компенсация

"Американците явно тласкат европейците да последват примера им – да прехвърлят в Украйна не само лихвите, които капят от замразените руски златни и валутни резерви, но и самите активи", казва Юшков.

Руските пари се инвестират в облигации и други ценни книжа, които генерират доход. Европейците инвестират този доход и печалбата, получена от тези инвестиции, ще бъде изтеглена и дадена в помощ на Украйна, тоест те могат да инвестират тези средства в своите заводи за производство на оръжия и боеприпаси, пише още Al Jazeera.

"Най-големият загубеняк"

Указът на Путин засяга пряко Съединените щати, но законодателството позволява той да се прилага и в други страни, например в ЕС, където руските активи също бяха конфискувани. Така компании като "Газпром", "Росатом" и други могат да се възползват от този механизъм.

В петрола и газа Total има почти 20% от акциите в "Новатек", а BP има почти 20% в "Роснефт". В "Газпром" има и дялове на чужденци. Още: Русия: Брюксел ще трябва да върне това, което възнамерява да "открадне" с плана си за замразените активи

Парите, които са били дължими при изплащане на дивиденти на чужденци, са били замразени в специални сметки "С". Те ще бъдат раздадени и като обезщетение за щети, е категоричен Юшков.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес