Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин говори възторжено за Китай, Си Дзинпин - не толкова за Русия

30 декември 2022, 23:25 часа • 5895 прочитания

Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква китайският президент Си Дзинпин да направи държавно посещение в началото на следващата година, което би било публична проява на солидарност от страна на Пекин в момент, когато руската инвазия в Украйна се проваля. Но в официалния китайски текст на видеозаписа от срещата на върха между двамата лидери се подчертават различията в подхода към развиващия се съюз, като не се споменава посещение и се подчертава, че Пекин, който отказа да подкрепи или осъди инвазията, ще запази своята "обективна и справедлива" позиция, пише БГНЕС, позовавайки се на материали на ТАСС.

"Очакваме Ви, скъпи г-н председател, скъпи приятелю, очакваме Ви през пролетта на следващата година на държавно посещение в Москва. Това ще покаже на целия свят силата на руско-китайските връзки по ключови въпроси", каза Путин на Си в осемминутно встъпително изявление, излъчено по държавната телевизия в Русия. Той също така заяви, че има за цел да засили военното сътрудничество с Китай - въпреки че в репортажа на китайската държавна телевизия CCTV за разговора това не се споменава.

Въпреки че Си нарече Путин свой "скъп приятел", встъпителното му изявление, което е с около една четвърт по-дълго от това на Путин, беше далеч по-прагматично.

През февруари между Русия и Китай беше подписано стратегическо партньорство "без граници", основано на споделено недоверие към Запада, няколко дни преди Русия да изпрати войските си в Украйна в рамките на така наречената "специална военна операция".

След разговора Съединените щати заявиха, че са "обезпокоени" от сближаването на Китай с Русия, и повториха, че са предупредили Пекин за последствията, ако предостави на Русия военна помощ за войната ѝ срещу Украйна или съдействие за избягване на западните санкции. Представители на САЩ последователно заявяват, че има знаци за това, че Пекин оказва материална подкрепа на Русия за войната - ход, който би могъл да провокира санкции срещу Китай.

След като големите западни икономики реагираха на инвазията с безпрецедентна, координирана вълна от санкции, Русия беше принудена да търси други пазари и изпревари Саудитска Арабия като основен доставчик на суров петрол за Китай. Двустранната търговия рязко нарасна, а финансовите връзки бяха разширени.

Днес министерството на финансите на Русия удвои максималния възможен дял на китайските юани в своя Национален фонд за богатство (НФБ) до 60%, защото Москва се опитва да "дедоларизира" икономиката си и да прекрати зависимостта си от "неприятелски" държави, включително САЩ, членове на Европейския съюз, Великобритания и Япония.

Москва публично подкрепи позицията на Си по отношение на Тайван и обвини Запада, че се опитва да провокира конфликт относно статута на самоуправляващия се остров, който Китай обявява за свой. Путин каза на Си: "Вие и аз споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на продължаващата трансформация на глобалния геополитически пейзаж в условията на безпрецедентен натиск и провокации от страна на Запада".

Въпреки това Си не е толкова яростен в критиките си към западните държави, които са ключов експортен пазар за Китай и изглежда хладен по отношение на руската инвазия в Украйна. Китай се въздържа от осъждане, като вместо това подчертава необходимостта от мир. През септември Путин публично призна, че китайският му колега има "опасения" относно действията на Русия в Украйна. Но сега Си каза на Путин, че Китай е готов да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на това, което той нарече "трудна" ситуация в света като цяло.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че срещата е била съдържателна и конструктивна, но че все още не е определена дата за посещението на Си Дзинпин в Москва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес