Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Европейските пътища не са готови за борба с Русия

11 април 2022, 11:14 часа
Реклама

Наличието на по-добра армия няма особено значение, ако не възможно да я накараш да се придвижва, пише Politico. Европа трябва да подготви автомобилни и жп пътища, пристанища и летища за бързото преместване на войски. Колкото по на изток, толкова повече инфраструктурата не издържа тежката маса на американските, германските, британските и холандските танкове.

Укрепването на пътища и мостове, използвани, както от военните, така и от гражданските лица има решаващо значение за реализирането на отбранителната програма на континента. Но, независимо от тези опасения ЕС не планира никакво незабавно увеличаване на разходите за решаването на този проблем.

"Колкото по на изток, толкова в по-голяма степен инфраструктурата не издържа тежката маса на американските, германските, британските и холандските танкове, това са мостове. Ние трябва да покажем, че можем да се придвижваме също така бързо или по-бързо, отколкото Руската федерация в Сувалския коридор (между Полша и Литва) или в Румъния, казва бившият командващ армията на САЩ в Европа генерал-лейтенант в оставка Бен Ходжис.

Фондът Connecting Europe (CEF), създаден в Европейския съюз механизъм за финансиране на инфраструктурни проекти, беше съгласуван и миналата година отдели за инфраструктура, осигуряваща мобилност на войски и техника, 1,7 млрд. евро, което е по-малко с първоначално предлаганата сума от 6,5 млрд. евро. Съкращаването на бюджета изглеждаше целесъобразно, когато лидерите на ЕС смятаха военния конфликт за отдалечена перспектива.

На 7 април дипломатите от ЕС се разбраха с Европейската комисия за това, че от военния бюджет на CEF в рамките на тази програма ще бъдат отделени 340 млн. евро предимно за Централна Европа.

Тези проекти предвиждат укрепването на жп линии от Антверпен в Германия, за да може на изток да се придвижват по-дълги жп състави, модернизацията на две летища в Полша и разширяването на системата за транспортни връзки с военната база Тапа в Естония.

По думите на един от чиновниците, участващи в преговорите, страните са се договорили да пренесат следващия етап на финансиране на проекта от септември на май, макар това да не променя размера на общия бюджет.

Критиците изразяват недоволство, че мащабът на финансирането е значително по-малък от този, който е необходим за подготвянето на Европа за заплахата, а някои членове на Европейския парламент настояват за по-бързо увеличаване на разходите.

"В Европа се наложи мнението, че не е необходимо да харчим средства за отбрана, казва Георг Рикелес, който се занимава с въпросите на безопасността в брюкселски аналитичен център за европейски политики. - След 24 февруари (началото на войната в Украйна) тази картина напълно се промени.

Промените с инфраструктурата бяха очевидни в продължение на много години с разширяването на НАТО на изток, но не последваха разходи за подобряването на автомобилните и жп пътища.

Има критичен момент, който се състои в това колко бързо можете да излезете на пътя, казва Ходжис. Независимо от това колко голямо е пристанището, ако вие не сте готови за бързо придвижване, тогава всичко зацикля.

Да се приспособиш към борбата

Това е проблем, тъй като Алианса се стреми да закрепи силите си на изток, за да спре Русия.

"Да попаднеш в Румъния през Карпатите е много сложно с танк", обяснява Ходжис.

Макар НАТО да координира военните действия, организацията не финансира строителството и обслужването на мостове, жп и автомобилни пътища. Именно тук ЕС трябва да активизира сътрудничеството с фонда на CEF.

"Военните използват същата инфраструктура, която използват и гражданските лица и затова се сблъскват със същите проблеми", казва представител на Комисията. - Те се сблъскват с проблеми в пристанищата, при преминаването на съдовете на жп връзките, сблъскват се със същите тесни места в центровете на градовете или с проблема за намалената дължина на жп съставите, които имат същите проблеми, които и някои летища, които не са свързани с жп пътищата."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес