Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова война - още печалби. Как се отрази конфликтът в Израел на оръжейната индустрия?

03 ноември 2023, 21:30 часа • 5466 прочитания

Morgan Stanley и TD Bank имат големи надежди за растеж в аерокосмическата и оръжейната промишленост, като със 7% са се увеличили цените на акциите от началото на войната между Израел и Хамас, пише The Guardian.

ООН предупреди, че има "убедителни доказателства" за военни престъпления по време на "взрива от насилие в Израел и Газа". Междувременно Уолстрийт се надява на експлозивен ръст на приходите.

След разговорите за печалбите през третото тримесечие анализаторите на Morgan Stanley и TD Bank обърнаха внимание на ескалиращия конфликт, който може да генерира големи печалби, и започнаха да задават необичайно откровени и директни въпроси относно финансовите ползи от конфликта между Израел и Хамас. Още: САЩ няма да издържи: Глобалните конфликти разтревожиха съюзниците на Америка

Загубата на живот на повече от 8000 палестинци и 1400 израелци не притесни главния изпълнителен директор на TD Cowen и старши анализатора Кай фон Румор, който е специализиран в космическата индустрия. Въпросите бяха насочени към подобряване на работата на оръжейната и космическа корпорация General Dynamics, чийто капитал от 16 милиона долара в акции принадлежи на TD Asset Management.

Джо Байдън поиска от Конгреса 106 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Израел и Украйна и хуманитарна помощ за Газа. Парите биха могли да осигурят мощен тласък на космическата и оръжейната промишленост, чиито акции скочиха със 7% след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври и началото на израелската ответна бомбардировка на Газа.

„Хамас предизвика допълнително търсене, имаме заявка от 106 милиарда долара от президента“, каза фон Румор по време на разговор за приходите на General Dynamics.

„Можете ли да ни кажете областите, в които според вас ще има постепенно ускоряване на търсенето?

„Знаете ли, ситуацията в Израел очевидно е тежка и не е устойчива в момента", каза в отговор Джейсън Айкен, изпълнителен вицепрезидент по технологиите и главен финансов директор. „Но ако погледнете постепенното нарастване на търсенето и нейният потенциал поради тези събития, най-важното нещо, което трябва да се подчертае и което се откроява, е артилерията."

На следващия ден след разговора фон Румор реши, че акциите на General Dynamics трябва да бъдат закупени, давайки на компанията подходящ рейтинг, пише The Guardian.

Кристин Лиуаг, ръководител на отдела за аерокосмически и отбранителни изследвания на Morgan Stanley, зае подобна позиция относно конфликта по време на финансова конференция на Raytheon.

„Ако погледнете искането на Белия дом за 106 милиарда долара допълнително финансиране, имаме военно оборудване за Украйна, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана за Израел и снабдяване и за двата фронта. Изглежда, че е много подходящо за бизнес портфолиото на Raytheon“, каза Лиуаг, чийто работодател Morgan Stanley притежава дял от над 3 милиарда долара в Raytheon. Това са 2,1% от акциите на компанията.

„Каква част от това търсене ще може да посрещне компанията? И ако тези средства бъдат разпределени, какъв е най-ранният срок, в който те да се превърнат в приходи?“ Още: Как войната в Израел може да спука супер балона на долара?

Председателят и главен изпълнителен директор на Raytheon Грег Хейс отговори: „В портфолиото на Raytheon мисля, че ще видим печалби... в допълнение към това, което ще бъде увеличено в бюджета на Министерството на отбраната.“

Подобни коментари явно противоречат на всяко изявление на компанията относно правата на човека, както и на Всеобщата декларация за правата на човека и Ръководните принципи на ООН относно бизнеса и правата на човека. 

Безчувствено е да се обсъждат небрежно финансовите ползи от далечен въоръжен конфликт. Нещо повече, тези коментари повдигат въпроси относно степента, в която тези големи акционери на оръжейни корпорации са ангажирани със собствените си политики за правата на човека. 

„Ние оказваме влияние, като извършваме бизнес операциите си при пълно зачитане и защита на всички права, изложени във Всеобщата декларация за правата на човека“, заявиха от Morgan Stanley в своята декларация за правата на човека. „Въпреки че вярваме, че държавите носят основната отговорност за защитавайки правата на човека по света, ние също така признаваме корпоративната отговорност за зачитането им, както е посочено в Ръководните принципи на ООН за бизнеса и правата на човека."

На третия ден от войната между Израел и Хамас, Съветът по правата на човека на ООН издаде предупреждение, че има „убедителни доказателства за извършени военни престъпления по време на експлозията на насилие в Израел и Газа“. Съветът отбеляза: „Всички, които нарушават международното право и убиват цивилни, трябва да бъдат държани отговорни за престъпленията си, както постанови независимата международна анкетна комисия на ООН за окупираната палестинска територия, включително Йерусалим и Израел. 

„Комисията събира и натрупва доказателства за военни престъпления, извършени от всички страни от 7 октомври 2023 г., когато Хамас започна атака срещу Израел и израелската армия нанесе въздушни удари в Газа в отговор“, съобщиха от Съвета по правата на човека. Още: Германия и Франция: Пак сблъсък за оръжието, с което да се брани европейското небе

„Ръководните принципи на ООН за бизнеса ясно призовават компаниите да зачитат правата на човека по цялата верига на своята дейност“, каза Кор Оудес, който ръководи програмата за хуманитарно разоръжаване, бизнес конфликти и права на човека в нидерландската неправителствена организация PAX for Peace, която се застъпва за защитата на цивилните от война.

„Банките трябва да гарантират, че техните клиенти и компаниите, в които те инвестират, не причиняват или не допринасят за нарушения на правата на човека и международното право", каза Оудес. „Ако банка инвестира в оръжейна компания, която доставя такива оръжия на страни, които ги използват при сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, както е посочено в Ръководните принципи на ООН, тогава такава банка е длъжна да предприеме мерки за предотвратяване на по-нататъшни нарушения, както и за намаляване на негативните последици за правата на човека.“

ООН не е правен арбитър за това дали американските компании са замесени в нарушения на човешките права или не. Това създава важна вратичка за институционалните инвеститори и за фирмите за производство на оръжие. 

Правителството на САЩ никога няма да тълкува този закон и да попречи за изнасяне на оръжия в страна, на която Съединените щати не са наложили ембарго. Това в никакъв случай няма нищо общо с правата на човека.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес