Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония предупреждава: Китай и Индия опитват да създадат нов световен ред

12 април 2023, 07:30 часа • 6436 прочитания

Блоковата борба, която избухна в резултат на руската инвазия в Украйна, разтърси глобалния Юг, пише японското издание Mainichi Shimbun. В стремежа си да избегне "страничните ефекти", той се възползва от слабостта на Запада и започна да изгражда нов световен ред, в центъра на който са Китай и Индия, способни да разрешат конфликта.

На фона на възхода на глобалния Юг Китай и Индия се стремят да създадат нов световен ред.

Глобалният Юг придобива все по-значим глас в глобалната икономика. Благодарение на огромното работещо население и богатите природни ресурси, след падането на Берлинската стена през 1989 г. развиващите се страни успяха да постигнат бърз растеж, воден от икономическата глобализация.

Започналата през 2022 г. руска инвазия в Украйна обаче възроди старата структура от Студената война – НАТО срещу Русия. Това може да доведе до фрагментация на световната икономика, от която зависи самото оцеляване на глобалния Юг. Тъй като той категорично се противопоставя на икономическото разделение, двете големи сили, Китай и Индия, се опитват да изградят нов глобален ред.

Пекин пое инициативата. Преизбран за трети мандат на заседание на Общокитайското събрание на народните представители, Си Дзинпин на 10 март стана посредник при възстановяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия. След това той посети Русия и се срещна с президента Владимир Путин, като изрази твърдото си желание да съдейства за прекратяване на огъня, пише още японското издание.

Хонори Ендо, директор на Глобалния институт за китайски изследвания и експерт по китайската политика, вярва, че Си Дзинпин се стреми да се отдалечи от еднополюсното господство на САЩ и да изгради многополюсен световен ред с глобалния Юг като свои съюзници. Още: Бивш китайски военен: Китай намеква на Русия да зачита суверенитета на Украйна, но лекичко

За глобалния Юг най-неотложният проблем е рязкото поскъпване на енергията и храната. Страни, зависими от вноса на петрол, като Турция и Индия, са изправени пред скокове на цените на петрола, които предизвикват главоломна инфлация, водеща до нестабилност на режима.

Подобно е положението и с храните. Държавите от глобалния Юг не оправдават инвазията в Украйна, но също така не искат Русия, един от най-големите световни доставчици на енергия и торове, да бъде изолирана от световната икономика.

Ендо отбелязва, че инвазията е „неприемлива“, но наложените от Запада санкции срещу Москва ще доведат до фрагментация на веригата за доставки, което в крайна сметка ще се отрази негативно на бедните страни. Затова развиващите се региони възлагат своите надежди на Китай и Индия, които са в приятелски отношения с Русия и в същото време оказват влияние върху САЩ и Европа.

Индия - представител на развиващите се страни

След като изпревари Китай и стана най-гъсто населената страна в света, Индия има още по-голям потенциал да повлияе на глобалния Юг от Китай. Тя е била част от Британската империя и е участвала активно в управлението на Африка, Близкия изток и Азия, като тази структура действа в тези региони и до днес.

Външната политика на Делхи е стратегическа автономия. Това означава, че Индия не създава съюзи с никого, а поддържа равнопоставени отношения и самостоятелно определя своята сигурност и дипломатическа политика, без да се поддава на външно влияние.

Такахиро Сато, професор по икономика в университета в Кобе и експерт по индийска икономика, споделя: "Малко вероятно е Делхи да бъде силно обвързан с някоя държава поне през следващите 14-15 години. Следователно Москва също участва в срещите на Г-20. Несъмнено Индия е една от онези страни, които създават възможности за диалог между Запада и Русия“.

Индия, която е добра в изготвянето на правни документи на английски език, последователно действа като представител на интересите на нови и развиващи се страни в международни икономически структури като ГАТТ (договор, създаден след Втората световна война за осигуряване на свободна търговия) или Световната търговска организация (СТО).

За Индия, която смята, че държавите от Персийския залив са в нейната сфера на влияние, Сато каза, че успехът на китайското посредничество при възстановяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия е истински шок.

Делхи счита стратегическата автономия за една от основите на идентичността на страната и балансът на силите в света е важен за него. „Ако Пекин се издига, тогава трябва да му се противопостави“, коментира Сато.

В действителност Индия и Китай се борят да включат различни региони в своя лагер, включително Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Разглеждайки данните за БВП по паритет на покупателната способност (ППС) на 20-те най-големи държави в света (въз основа на статистиката на МВФ за период от 20 години), става ясно, че през това време новите възникващи пазари и развиващите се икономики са изпреварили Г-7 и са влезли в първите двадесет. Още: Американски анализ: Войната в Украйна разкри разделението в НАТО

Счита се, че БВП по ППС, (който отразява равнището на цените и се изчислява по съответните обменни курсове), е по-близо до реалната икономика.

Особено забележим е растежът на Русия и страните, които не участват в западните санкции срещу Москва. През 2022 г. Китай изпревари САЩ и стана номер 1 в света, докато третата Индия изпревари Япония, която остана четвърта.

Има още един източник на данни, който показва развитието на глобалния Юг - това е общият индекс на националната мощ, публикуван от частната организация Correlates of War. Изчислява се на базата на 6 показателя - военни разходи, военен персонал, потребление на енергия, производство на стомана, градско население и общо население. Използва се като един от факторите за сравняване на националната мощ.

Като се има предвид развитието на този индекс за първите 12 държави по отношение на БВП през последните 22 години, показва, че стойността на индекса на Съединените щати след войната постепенно намалява и до 1970-1980 г., най-интензивният период на Студената война, техният показател беше приблизително на същото ниво като СССР. В същото време индексът на Китай постепенно се повишава и до средата на 90-те години на миналия век той изпреварва САЩ като заема челно място в списъка.

Край на хегемонията на САЩ

Професор Мицухиса Фукутоми, преподавател по социология в университета Хитоцубаши и експерт по международна политика, посочва слабостите на този индекс, а именно, че той е по-висок за гъсто населените страни, тъй като включва цялото население и не взема предвид технологиите, които се развиха бързо през последните години, като например изкуствения интелект.

В същото време професорът отбелязва: „В средата на 90-те години на миналия век, когато Китай беше на първо място в този индекс, светът все още не знаеше за неговия икономически растеж... класациите и потенциала за растеж на влиянието му в света. Фокусът ще бъде върху това дали Съединените щати ще отстъпят своята хегемония на следващото поколение държави." Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Докато конфликтът в Украйна се проточва, западните страни губят позиции в глобалната икономика поради тежестта на подкрепата за Украйна, съчетана с растящата инфлация. Оста на световния ред несъмнено се измества от Г-7 към глобалния Юг, в центъра на който са Пекин и Делхи. Последният е уловил тенденциите на времето и има желание да поеме лидерството като председател на Г-20.

Наистина индийският премиер Моди показа желание да посредничи в преговорите между Украйна и Русия. Въпреки това отсъствието на Япония от срещата на външните министри на Г-20 поради парламентарни събития силно разочарова Индия.

Колкото до дипломацията на Токио спрямо Киев, наистина ли е в нашия национален интерес да я подкрепяме, докато осъждаме Москва и налагаме санкции на Русия? Ето един тест за международния "нюх" на Япония.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес