Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ в Bloomberg: Уви, Украйна едва ли ще може да влезе в НАТО

23 февруари 2023, 07:30 часа • 2686 прочитания

Украйна няма да може да стане част от НАТО в обозримо бъдеще, пише авторът на анализ за Bloomberg. Западът обаче ще се стреми да запази Украйна като съюзник и партньор, който да бъде съветван, обучаван и въоръжаван. Киев няма да може да постигне членство в тази организация, но все пак може да разчита на близки и трайни партньорства с Европа и САЩ.

По време на Втората световна война съюзниците започнаха да планират следвоенната епоха много преди победата да е на хоризонта. Сега, когато руско-украинският конфликт наближава една година, време е Киев и Западът да направят същото.

Несъмнено Украйна засега не печели настоящия конфликт и като се има предвид, че Русия активно се подготвя за пролетното настъпление, може да ни делят месеци или дори години от разрешаването на конфликта. Но когато в Украйна настъпи мир, тя все пак ще трябва по някакъв начин да гарантира сигурността си от руския режим, който едва признава правото ѝ на съществуване. Честно или не, но Украйна най-вероятно няма да може да реши този проблем като стане съюзник на САЩ в организацията на НАТО. Междувременно Киев ще се нуждае от подкрепата на Запада още дълги години.

Дори когато военните конфликти приключат, условията, довели до тях, могат да продължат да съществуват. Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че дори ако той или неговият наследник бъдат принудени в даден момент да договорят мирно споразумение или просто да намалят интензивността на конфликта, Москва може по-късно да поднови военните действия, ако сметне за необходимо. Още: Колко още ще се бият в Украйна: Die Welt търси отговори

План А за Украйна е членство в Организацията на Северноатлантическия пакт и този стремеж е залегнал в украинската конституция. Не е трудно да се разбере защо. Членството в НАТО носи със себе си златния стандарт на гаранции за сигурност, а именно обещанието на най-силния алианс в света, който включва единствената световна суперсила, да разглежда атака срещу един член като атака срещу всички. В съвременния свят няма по-надеждна защита, пише Bloomberg.

Уви, Украйна едва ли ще може да влезе в НАТО. Алиансът не приема в редиците си държави, които имат неразрешени гранични или териториални спорове, да не говорим за полузамразени конфликти на тяхна територия, тъй като Алиансът не иска да превърне проблемите на новите членове в свои. По този начин, освен ако този конфликт не завърши с изтеглянето на всички руски войски и пълната капитулация на Русия по въпросите на териториалната цялост на Украйна, Киев вероятно ще бъде пропуснат, ще стане жертва на жестока ирония, когато самото условие, което прави членството в НАТО толкова желано, в същото време го прави невъзможно.

Разбира се, всеки клуб, който създава свои собствени правила, може да ги променя. Но НАТО действа на принципа на консенсуса и е изключително малко вероятно всичките 30 негови членове да искат да се противопоставят на Русия, ако конфликтът продължи или се възобнови. Както заяви президентът на САЩ Джо Байдън, той няма да "се бие в Трета световна война в Украйна".

Може би Украйна заслужава членство в НАТО: тя показа невероятна смелост и способност да се изправи срещу основния враг на Алианса. Но в глобалната политика думата "заслужава" означава доста малко.

План Б предполага, че Украйна трябва да остане свързана със Запада, но формално да не е член на НАТО и че нейната много силна армия ще защитава независимостта й сама.

Най-вероятно след края на настоящия конфликт Украйна ще стане една от най-силните военни сили в Европа. Нито една държава на континента няма да се заеме по-сериозно с отбраната си, а Украйна ще разполага с огромни резерви от обучена военна сила. Нейната армия, която сега преминава от съветски стандартни оръжия към оръжия в стил НАТО, ще има на свое разположение оръжия с много по-високо качество от тези, които имаше преди конфликта, включително високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS и танкове Abrams. Още: Британско издание: Полша става военен лидер на Европа

Това е свързано с втория стълб на украинската сигурност, а именно тясно и трайно партньорство, в което западните държави ще съветват и помагат при обучението на украинските въоръжени сили, като същевременно доставят на Киев оръжията и материалите, от които се нуждае, за да се защити. Този модел вече постепенно се оформя. Танковете Abrams, които Байдън обеща да прехвърли на Украйна, са модерна военна техника, чиято доставка води до значителни трудности по отношение на логистиката и поддръжката. Това е техника, която Вашингтон предоставя само ако планира да продължи да работи в тясно сътрудничество със своя получател.

Отделните членове на НАТО могат да стигнат дори по-далеч. Страните на източните граници на Алианса - Полша и балтийските държави - също като Украйна изпитват екзистенциален страх от Русия и също се опитват да укрепят своите въоръжени сили. След време дори може да има "нов Варшавски договор" - военен блок от източноевропейски държави, като този път целта му ще бъде защитата на свободата, а не на потискането.

Тази стратегия поставя редица предизвикателства. Историята на полско-украинските отношения никога не е била напълно безоблачна, така че един от горещите въпроси е дали настоящите заплахи могат да помогнат на страните от Източна Европа да преодолеят миналите си различия.

План Б е второто най-добро решение за Украйна, защото, както показва настоящият конфликт, разликата между „член на НАТО“ и "близък партньор в сигурността" може да бъде екзистенциална. Освен това САЩ не бива да подценяват възможните последствия. Още: НАТО иска от страните в Алианса да преминат към "военна икономика"

Украйна изгражда много внушителни въоръжени сили. Тя обаче ще има сериозни трудности при поддържането им, тъй като военният конфликт вече унищожи икономиката на страната. Съществуващите замразени руски активи няма да са достатъчни, за да платят за възстановяването на страната, дори ако Вашингтон и други западни страни решат да изберат този вариант.

По този начин Украйна вероятно ще остане икономически защитена от Запада, а Вашингтон и неговите съюзници ще трябва да финансират отбраната на тази страна в обозримо бъдеще. Дори ако Киев не се присъедини към НАТО, краят на конфликта може да бъде само началото на дългосрочен ангажимент на Запада към Украйна.

Автор: Хал Брандс

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес