Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Могат ли "Алигаторите" да спрат украинската офанзива?

28 юни 2023, 21:00 часа • 12979 прочитания

Украинските въоръжени сили започнаха контранастъпателна операция, но в отговор Русия промени подхода си към използването на авиацията, пише германското издание Business Insider. Бойните вертолети започнаха да извършват полети близо до фронтовата линия. В резултат руските сили постигнаха сериозни успехи, признати и от Американския институт за изучаване на войната.

Украинските сили вече излизат извън обхвата на стационарната противовъздушна отбрана (ПВО), така необходимата мобилна ПВО липсва, а руски щурмови вертолети като Ка-52 "Алигатор" с техните 30 мм оръдия и противотанкови ракети се превръщат в заплаха за настъпващите украински бригади, унищожаващи тежка бронирана техника.

Високопоставени украински военни изразиха загриженост относно „въздушното и артилерийското превъзходство“ на Русия в контранастъпателната операция, а президентът Володимир Зеленски заяви пред BBC, че контранастъплението напредва „по-бавно от желаното".

В неотдавнашен доклад британското министерство на отбраната отбеляза, че „Русия е подсилила своя въздушен флот от щурмови вертолети в Южна Украйна“ и това дава на руснаците „предимство в района, където се водят най-интензивните боеве“. Още: Глас от САЩ: Има ли Украйна достатъчно сили за контраофанзива?

Украински войник в интервю за Financial Times нарече руските вертолети "много мощна техника", добавяйки, че не винаги е възможно да се спрат техните атаки срещу бронирани машини с техните налични способности.

Появата на тази въздушна заплаха разкри не закърпените „дупки“ в „чадъра на противовъздушната отбрана“ на Украйна, каза Райли Бейли, руски изследовател в Института за изучаване на войната.

„Може би украинските сили са съсредоточили своята ПВО върху защитата на градовете от бомбардировки и не са били готови тя да покрива толкова широко фронтовата линия“, предположи Бейли, цитиран от Business Insider.

Възползвайки се от ситуацията, руските сили разположиха авиация на фронтовата линия по-масово от всякога и постигнаха безпрецедентни успехи, отбеляза той.

По-рано Обединеното кралство отбеляза "извънредна" активност над Южна Украйна, където въздушното пространство е "по-свободно" за Русия, отколкото другаде в страната.

„Не сме виждали досега руските войски наистина да използват широко въздушна мощ на фронтовата линия“, каза Бейли, отбелязвайки страха от загуба на оборудване. Но сега вертолетите Ка-52 и Ми-8 оперират на къси разстояния по фронтовата линия, нанасяйки щети на въоръжените сили на Украйна.

„Украинските сили трябва да се адаптират“, каза той, отбелязвайки някои от признаците, тъй като основната атака се подготвя.

В момента украинците са изправени пред заплахи не само в небето, но и на земята на фона на напредъка в няколко сектора на фронта.

На контранастъплението, особено на юг, се противопоставя ефективната отбрана на руснаците, включваща опитни войници. Първият ешелон задържа настъплението на противника с артилерия и мини, след което вторият ред контраатакува.

Друга заплаха за въоръжените сили на Украйна са системите за радиоелектронна борба. Те потискат украинската навигация, целеуказване и разузнаване. А дистанционно поставените минни полета създават постоянен проблем за сапьорите, разчистващи пътя на щурма.

Бейли предположи, че премахването на заплахата от мини ще бъде „вид непрекъснат процес“. За да пробият руските отбранителни линии, въоръжените сили на Украйна ще трябва да пробият сложна мрежа от окопи и препятствия, подсилени с телени спирали тип „бруно” и противотанкови заграждения.

Контраофанзива срещу "гладната дажба"

Украинските сили провеждат широкообхватни контранастъпателни операции в три сектора на фронта в Източна Украйна в Бахмутска област, границата на Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област.

Операциите струват скъпо на Украйна по отношение на загуби, както на личен състав, така и на оборудване, включително доставено от Запада. Анализаторите обаче призовават да не се разглеждат загубите като мярка за успех или неуспех, като твърдят, че всяка оценка на контранастъплението все още е преждевременна. Още: "Изтощението на врага": Чешки експерт с важен анализ на украинската контраофанзива

Отчасти контранастъпателните операции се усложняват от факта, че Украйна провежда сложни военни действия без всичкото необходимо - мобилни системи за противовъздушна отбрана, системи за разминиране, авиация и резерв от бронирана техника.

По време на конфликта въоръжените сили на Украйна получиха милиарди долари помощ за сигурност от страни партньори, включително оръжия и обучение. Съвсем наскоро киевските сили получиха боеспособна западна техника, но текущите операции са изключително сложни и изискват голяма мощ. 

„Украйна ще се нуждае от всякаква подкрепа в широкомащабна механизирана офанзива, за да проникне в контролираната от Русия територия“, каза Каролайн Хърд, анализатор в Института за изследване на войната. Контранастъплението обаче ще се състои, дори Украйна да не получи допълнителни възможности.

„Украйна се нуждае от постоянна помощ под каквато и да е форма“, каза тя, „но ако те продължат да напредват при каквито и да е обстоятелства, тогава Украйна всъщност ще бъде на гладна диета“.

Предстои да видим как ще се развие контраофанзивата, ако украинците пробият руските позиции или напротив, бъдат спрени от твърда отбрана. Американски служители казаха, че това е "суров път" и нарекоха офанзивата без въздушна подкрепа "самоубийство".

Рано е обаче да се правят изводи. Мъглата на войната все още не се е вдигнала и основната атака изглежда тепърва предстои.

Институтът за изучаване на войната написа, че „по-бавното от очакваното“ темпо на напредъка „не отразява пълния офанзивен потенциал на украинските въоръжени сили“, добавяйки, че „украинските сили вероятно ще изчакат благоприятни условия за бъдещ основен удар, въпреки първоначалните неуспехи."

Украйна запазва основната част от силите си за главния удар. Както Джордж Барос от Института за изучаване на войната каза наскоро, "големите фойерверки" тепърва предстоят.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес