Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар по Тръмп на първа инстанция: Няма президентски имунитет и може да бъде съден

06 февруари 2024, 17:25 часа • 2655 прочитания

Доналд Тръмп няма президентски имунитет и може да бъде подложен на наказателно преследване по обвинения в заговор за осуетяване на изборите през 2020 г., постанови американски съд на 6 февруари.

Републиканецът бе заявил в знаково съдебно дело, че има имунитет срещу наказателни обвинения за действия, които според него влизали в задълженията му като президент. Само че решението от вторник отхвърля това твърдение.

Още: Тръмп призова републиканците да отхвърлят законопроекта за помощ за Украйна

Делото може да отиде във Върховния съд

В продължение на години Тръмп се позоваваше на президентския имунитет, докато се бореше с множество дела. Очаква се бившият държавен глава да обжалва решението на Федералния апелативен съд във Вашингтон, което означава, че в крайна сметка делото може да стигне до Върховния съд. Там консервативните гласове са с мнозинство от 6-3.

Снимка: Getty Images

Същината на делото

Специалният съветник на САЩ Джак Смит обвини Тръмп в заговор за отмяна на победата на Джо Байдън на изборите през 2020 г. и в извършване на измама, за да остане на поста си.

Впоследствие стана и масовото нахлуване на републикански поддръжници в Капитолия на 6 февруари 2021 г., при което имаше смъртни случаи и за което Тръмп е обвиняван в подстрекателство към бунт. 

Съдебният процес по това дело първоначално беше насрочен за 4 март, но бе отложен в очакване на решение по искането за имунитет.

"За целите на това наказателно дело бившият президент Тръмп се превърна в гражданина Тръмп с всички права на защита, които има всеки друг обвиняем. Но всеки изпълнителен имунитет, който може да го е защитавал, докато е бил президент, вече не го защитава срещу това наказателно преследване", гласи решението на съда, цитирано от CNN.

Решението на тричленния съдебен състав е взето единодушно. Съставът от трима съдии включва двама - Дж. Мишел Чайлдс и Флорънс Пан, назначени от Джо Байдън, и един - Карен Лекрафт Хендерсън, назначен от Джордж Буш.

Още: Отложиха делото срещу Тръмп за опит за изборни измами

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес