Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът за сигурност на ООН без обща резолюция относно атаката на Хамас в Израел

09 октомври 2023, 01:55 часа • 6121 прочитания

Много членове на Съвета за сигурност на ООН осъдиха Хамас заради масираните нападения срещу Израел, но САЩ изразиха съжаление, че няма единодушие, предаде АФП.

На извънредно заседание Съединените щати и Израел призоваха за решително осъждане на палестинските ислямисти, които управляват блокираната ивица Газа и започнаха изненадващо нападение, което отне живота на повече от 1000 души.

Още: Израел с унищожителни бомбардировки в Ивицата Газа, очаква се и сухопътна операция (ВИДЕО)

"Има голям брой държави, които осъдиха нападенията на Хамас. Очевидно е, че не са всички", заяви пред репортери старши американският дипломат Робърт Ууд след заседанието при закрити врата, предаде CNN. "Вероятно бихте могли да разберете коя е една от тях, без да съм казал нищо", каза Ууд, като световни медии веднага обявиха, че това вероятно е Русия, чиито отношения със Запада рязко се влошиха след нахлуването ѝ в Украйна.

Дипломати заявиха, че Съветът за сигурност не е обмислял никакво съвместно изявление, камо ли обвързваща резолюция, като членовете, водени от Русия, са се надявали на по-широк фокус от осъждането на Хамас.

Още: Войната в Израел: Обобщение на втория ден (ВИДЕО)

"Моето послание беше незабавно да се спрат сраженията и да се премине към прекратяване на огъня и към смислени преговори, което от десетилетия се обсъжда от Съвета за сигурност“, заяви Василий Небензя, руският посланик в ООН. "Това отчасти е резултат от нерешени проблеми", казва той.

Китай, който по принцип е съюзник на Русия в Съвета за сигурност, заяви, че ще подкрепи съвместно изявление. "Ненормално е, че Съветът за сигурност не казва нищо", заяви посланик Джан Дзюн, който по-рано обеща китайска подкрепа за осъждане на "всички нападения срещу цивилни".

Още: Хамас твърди, че е извършил ракетни атаки в Централен Израел

Влизайки в заседанието, посланикът на Израел Гилад Ердан показа снимки на израелски цивилни, пленени от Хамас. "Това са военни престъпления - очевидни, документирани военни престъпления", каза Ердан. "Това невъобразимо... невъобразимо... зверство трябва да бъде осъдено", каза той пред Съвета за сигурност. "Израел трябва да получи твърда подкрепа, за да се защити - да защити свободния свят", допълни той.

Палестинският посланик, който представлява Палестинската автономия, съсредоточена на Западния бряг, а не съперничещата си Хамас, призова Съвета за сигурност да се съсредоточи върху прекратяването на израелската окупация. "За съжаление, историята за някои медии и политици започва, когато са убити израелци", каза пратеникът Рияд Мансур.

Още: ООН с призив за сдържаност на границата на Ливан

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес