Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия привика американския посланик заради "участието на САЩ във военните действия"

21 февруари 2023, 15:03 часа
Реклама

Руското външно министерство привика посланика на САЩ в страната Лин Трейси във вторник, като заяви, че този ход е "във връзка с нарастващото участие на САЩ във военните действия на страната на киевския режим".

Изявлението на министерството, цитирано от CNN, гласи: "В протестната нота, връчена на посланика, се подчертава, че помпането на въоръжените сили на Украйна с оръжие, както и даването на обозначения на цели за удари срещу руската военна и гражданска инфраструктура, ясно доказват непоследователността и лъжливостта на изявленията на американската страна, че САЩ не са част от конфликта".

ОЩЕ: САЩ за речта на Путин: Военната заплаха от страна на Запада е абсурдна

"Във връзка с това посланикът беше уведомен, че настоящият агресивен курс на Съединените щати за задълбочаване на конфронтацията с Русия във всички области е контрапродуктивен", се казва още в съобщението, което е изцяло в духа на руската пропаганда.

Москва твърди, че Вашингтон "трябва да предприеме стъпки, които включват изтегляне на военните сили и оборудване на САЩ и НАТО, както и прекратяване на враждебната антируска дейност".

Всичко това идва почти година след началото на агресивната война на Владимир Путин в Украйна, която продължава да отнема живота на хиляди цивилни украинци, да разрушава домовете им и ключовата инфраструктура на страната, а руските сили продължават да извършват военни престъпления.

В речта си пред горната камара на парламента днес Путин обвини точно Запада, че той провокирал войната в Украйна, а руснаците винаги искали "мир". "Ние само се защитавахме", твърди диктаторът, оправдавайки агресията си.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес