Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Светът сериозно се отклоняват от пътя за намаляване на емисиите

14 ноември 2023, 14:24 часа
Реклама

ООН предупреди, че светът "сериозно се е отклонил от пътя" към ограничаване на затоплянето до 1,5°C и избягване на катастрофални последици за климата, тъй като последната оценка на текущите ангажименти за намаляване на емисиите показва само незначителни намаления през последното десетилетие.

Реклама

Още: Световната банка ще мобилизира стотици милиарди за борба с климатичните промени

В доклад, публикуван само няколко седмици преди преговорите за климата с голям залог, Службата на ООН за борба с изменението на климата заяви, че светът не предприема достатъчно спешни действия за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Комбинираните ангажименти на близо 200 държави ще доведат до намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. само с два процента под нивата от 2019 г.

Още: За пет години: Над 43 млн. деца за разселени по света заради климатичните промени

Това е далеч от 43-процентното намаление, което според експертната група на ООН по въпросите на климата IPCC е необходимо, за да се ограничи затоплянето до целта на Парижкото споразумение от 1,5°C спрямо прединдустриалната епоха.

"Всяка част от градуса е от значение, но ние сериозно се отклоняваме от правилния път. COP28 е нашето време да променим това", заяви ръководителят на ООН по въпросите на климата Саймън Стийл.

Той призова преговорите за климата в Дубай този месец да отбележат "ясна повратна точка" за света, който вече е разтърсван от нарастващи наводнения, горещини и бури.

Още: Кристалина Георгиева: Ако не действаме за климата, децата ни ще платят висока цена

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес