Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън се обади на южноафриканския президент, за да му честити преизбирането

03 юли 2024, 09:24 часа
Реклама

Президентът на САЩ Джо Байдън честити на южноафриканския си колега Сирил Рамафоса преизбирането му, предава Франс прес, като отбелязва, че американският държавен глава е отделил време за дипломатическа дискусия в момент, когато във Вашингтон се разгаря дебат за собствената му кандидатура за втори мандат.

Още: "Почти заспах": Байдън обясни неуспешните си дебати с Тръмп с умора

Двамата лидери се споразумяха да работят в по-тясно сътрудничество по въпросите на „подобряване на икономическия просперитет, справянето с климатичната криза“, подобряването на здравеопазването и демокрацията, съобщава Белият дом. Разговорът се проведе в момент, когато Вашингтон и Претория са на различни позиции по отношение войната в Близкия изток. Южна Африка пое инициативата да обвини Израел, основен съюзник на САЩ, в „геноцид“ в Газа, предава БТА. Но преди всичко Джо Байдън отдели време за този телефонен разговор в момент, когато водещите фигури и парламентаристи от неговата Демократическа партия започнаха публично да поставят под въпрос състоянието му, като някои предложиха той да се оттегли от надпреварата за Белия дом след неуспешния дебат с Доналд Тръмп.

Рамафоса беше преизбран за втори мандат като лидер на Южна Африка в средата на юни, но беше принуден да сформира коалиционно правителство, след като партията му претърпя сериозен неуспех на последните парламентарни избори.

Още: Байдън ще даде първото си интервю след дебата в петък

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес