Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

03 юли 2024, 11:42 часа
Реклама

Доналд Тръмп обмисля сделка, която да попречи на НАТО да се разшири на изток, особено в Украйна и Грузия, и щял да преговаря с диктатора Владимир Путин за това колко украинска територия може да запази Русия. Това твърдят двама експерти по национална сигурност, свързани с бившия президент на САЩ.

Републиканецът се бори за нов мандат в Белия дом и това сериозно притеснява съюзниците от НАТО, както и самата Украйна. Наскоро в публичното пространство се появи друг план за мир, изготвен от съветници на Тръмп:

Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

"Радикално преориентиране" на НАТО

Малко вероятно е Тръмп да се откаже от НАТО - според интервюта с бивши служители на републиканеца по въпросите на националната сигурност и експерти по отбрана, които вероятно ще работят с него и през втория му мандат, ако има такъв. Но дори и да не напусне официално Алианса, това не означава, че в НАТО няма да има промени, пише Politico.

В замяна на продължаване на участието на САЩ Тръмп не само ще очаква европейските държави да увеличат драстично разходите си за НАТО, но и ще предприеме "радикално преориентиране" на Алианса. Това твърди експертът по отбрана Дан Колдуел, запознат с мисленето в консултативния кръг по националната сигурност на Тръмп.

Още: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

"Всъщност вече нямаме избор", казва Колдуел пред Politico, позовавайки се на нарастващия дълг на САЩ, затихващото набиране на военнослужещи и отбранителната индустриална база, която не може да се справи с предизвикателството от страна на Русия и Китай.

Нито Тръмп, нито кампанията му все още не са назначили нов екип по националната сигурност, нито открито са обявили нова програма за НАТО. От кампанията на републиканеца засега запазват пълно мълчание. Само че бивши служители и експерти, някои останали анонимни, дават доста любопитни детайли "от кухнята".

Отдръпване на Америка от Европа

Според тези служители САЩ ще запазят ядрения си чадър над Европа и по време на евентуален втори мандат на Тръмп, като съхранят въздушните и военноморските си сили, както и базите си в Германия, Великобритания и Турция. Същевременно по-голямата част от пехотата, бронетехниката, логистиката и артилерията в крайна сметка ще преминат от американски в европейски ръце. Части от този план бяха изложени в статия, публикувана през февруари 2023 г. от свързания с Тръмп Център за обновяване на Америка, но през изминалите месеци сред поддръжниците на бившия президент се очерта и по-подробен консенсус по очертанията на новата концепция за НАТО.

Снимка: Getty Images

Промяната, която Колдуел предвижда, би включвала "значително и съществено намаляване на ролята на Америка в областта на сигурността" - т.е. отдръпване от Европа.

Още: "Няма да спечелят": Украйна видя какво я чака, ако Тръмп е президент. ВСУ контраатакуват на фронта (ВИДЕО)

Пренебрегване на член 5

Друга част от очертаващия се план на Тръмп е двустепенна система на НАТО. Тази идея беше предложена за пръв път от друг бивш високопоставен служител от администрацията на някогашния президент - генерал-лейтенант в оставка Кийт Келог. Тя означава, че страните членки, които все още не са постигнали целта за изразходване на 2% от БВП за отбрана, "няма да се ползват от отбранителната щедрост и гаранцията за сигурност на Съединените щати" - според един от експертите по национална сигурност на Тръмп, който говори при условие на анонимност. Това би могло да се разглежда като нарушение на член 5 от договора, който задължава всяка страна да предприеме "действия, които счита за необходими", за да помогне на нападната членка. От лагера на Тръмп обаче казват, че формулировката на член 5 е гъвкава и не изисквал от нито една държава да отговори с военна сила.

Припомняме, че България тази година е сред отличниците в НАТО по изразходван процент от БВП за отбрана.

Войната в Украйна - Путин ще е доволен от плана на Тръмп

Бързото разрешаване на войната в Украйна вероятно ще играе ключова роля в плановете на Тръмп за НАТО.

Според двама експерти по национална сигурност, свързани с Тръмп - републиканецът обмисля сделка, с която НАТО да се ангажира да не се разширява повече на изток, по-специално в Украйна и Грузия. Тръмп смятал да преговаря с издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин за това каква част от украинската територия може да запази Москва.

Ако това е вярно, то САЩ, които са най-важният съюзник на Украйна, няма да се съобразят с формулата за мир на Володимир Зеленски, която призовава за пълно изтегляне на окупационните руски сили от незаконно анексираните украински земи. Вместо това Щатите, управлявани от Тръмп, ще са по-близо до мир в Украйна по условията на Путин.

Припомнете си какви са те: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Такъв план би провалил и неясното обещание на НАТО за бъдещо членство на Украйна - политика, която Джо Байдън продължава, макар и без да се ангажира с конкретен график.

През април Washington Post съобщи, че предварителният план на Тръмп включвал и оказване на натиск върху Украйна да отстъпи Крим и граничния регион Донбас на Русия - т.е. Донецка и Луганска област.

"Бих очаквал много бърза сделка за прекратяване на конфликта", казва Кевин Робъртс, президент на фондация Heritage - влиятелен мозъчен тръст, подкрепящ Тръмп.

Според един от експертите по национална сигурност, запознат с Тръмп и цитиран от Politico, републиканецът "би бил отворен за нещо, което да ограничи разширяването на НАТО и да не се връща към границите на Украйна от 1991 г.". Това все пак не означава Тръмп да се откаже от всяка друга възможност, "включително от доставката на големи количества оръжия за Украйна".

Самият Тръмп не е представил публично подробни планове за Украйна, но по време на предизборната кампания той неведнъж е обещавал да сложи край на войната като една от първите си задачи. Наскоро бившият президент каза, че обещаването на членство в НАТО на Украйна е било "грешка" и че "всъщност е причината за започването на тази война". Той обвини Джо Байдън, че заради него, а не заради Путин има война в Украйна.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Мнозина в лагера на Тръмп открито предпочитат Украйна да не е член на Алианса.

Като цяло, новият подход на Тръмп би означавал революция в делата на НАТО - такава, каквато според много критици Европа е напълно неспособна да осъществи в обозримо бъдеще. САЩ са категорично най-големият донор за операциите на Алианса, като през 2023 г. изразходват около 860 млрд. долара за отбрана, т.е. 68% от общите разходи на страните от НАТО. Това е доста над 10 пъти повече от тези на Германия - втората най-разходваща страна. Значителна част от тези разходи на САЩ, които възлизат на около 3,5% от БВП, отиват за отбраната на Европа, въпреки че Пентагонът отказва да разкрие публично колко, казва Джереми Шапиро - директор на изследванията в Европейския съвет за външна политика.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес