Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надя Мурад: Пандемията доведе до ръст на търговията с жени и на насилието

01 декември 2020, 13:28 часа
Реклама

Пандемията от COVID-19 е довела до увеличаване на търговията с жени и насилието, основано на полов признак. По този начин здравето и сигурността на жените са маргинализирани, заяви носителката на Нобеловата награда за мир за 2018 г. Надя Мурад.

Реклама

27-годишната активистка, успяла да избяга от робство в Ислямска държава, обясни, че полицейският час, блокадите и ограниченията за пътуване, въведени от правителствата като мярка срещу разпространението на коронавируса, имат негативни последици върху жените по цял свят.

Вместо да намалее търговията с хора и насилието по полов признак, пандемията увеличи риска от експлоатация и брутално отношение към тези, които са изложени на най-голям риск. Много държави регистрират ръст на семейното насилие от началото на пандемията, заяви тя по време на съвещание на ООН, посветено на сексуалното насилие и търговията с хора по време на ковид-кризата.

Мурад подчерта, че тенденциите са се засилили в ограничените жилищни пространства, а разпоредбите да се стои вкъщи „увеличиха нелегалната търговия с хора далече от очите на закона”.

Мурад, която е от иракското малцинство на язидите, е една от хилядите жени и момичета, жертва на сексуално робство. Тя е пленена от джихадистите през 2014 г., когато бойците на ИД обявиха т.нар. халифат, и отведена в контролирания от тях град Мосул. Там е била подложена на групови изнасилвания от бойците на ИД и превърната в робиня и няколко пъти препродавана. Накрая успява да избяга и през 2016 г. става посланик на добра воля на ООН, припомня БГНЕС.

През 2018 г. Надя Мурад и Денис Мукуеге получиха Нобеловата награда за мир заради опитите да спрат сексуалното насилие като оръжие във война и въоръжени конфликти. , МИА

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес