Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е работа на президента да обединява нацията

31 юли 2020, 09:45 часа • 10643 прочитания

"Президентът Румен Радев не обединява българската нация, а непрекъснато я разединява". Тази лъжовна мантра на лягане и ставане я повтаряше банкрутиралият политик Цветан Цветанов. В нея няма и зрънце истина, но беше буквално тиражирана в медиите, което означава, че не си отваряме Конституцията, за да си я припомняме поне от време на време.

А в чл.92. (1) на върховния закон на държавата пише: "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията..." Олицетворяването само по себе си означава състояние, сиреч гарантирана от Конституцията ненакърнима даденост.

Думата "обединява" обаче на свой ред по принцип означава активни действия, насочени към създаване на единство. Например според ЗДПНЗ чл. 15. (1) "Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава". Някой да иска знамето да ни обединява?

Бащите на Конституцията през 1991 г. са знаели какво пишат и на този постулат никога не е посегнато. Само Цветанов се опитваше да се прави на конституционалист.

Цар Борис ІІІ например си спечелил към името добавката "Обединител" едва след като включил Беломорието в границите на Българската държава.

Възможно ли е сега някой наш държавен глава да обедини нацията? Изключено! И не е негова работа! Светът ври и кипи. Българската нация също е разединена по критериите за политиката (правителство и главен прокурор), икономика, екология, морал, за ЕС, изобщо за близката история и далечното бъдеще... Само овчето стадо върви безропотно след първата овца!

Нацията може да бъде обединена само ако съедини в едно бедни и богати, всички етноси и религиозни вероизповедания, за да посрещне някаква огромна беда, пред която пандемията COVID-19 е едното нищо. За радост, такава заплаха не се задава, защото "НАТО продължава самоотвержено и гарантирано да ни пази и ЕС бди над благосъстоянието ни".

Да се върнем отново на Цветан Цветанов. Посочих конституционната норма на служител в Президентството. Той пренебрежително махна с ръка: "Само ще дадем на Цецо материал да плюе, неговите дни там са преброени". И се оказа прав!

Така и не стана ясно каква гадост и мръсотия направи Цветанов в партията, чиито изграждани структури са предимно негова заслуга. Но Бойко Борисов просто го изрита и това май е най-голямата тайна в ГЕРБ. Ще дойде време да го научим.

Всъщност много добре е, че Цветанов се връща в политиката и на изборите ще "дръпне" гласове от ГЕРБ. Вярно е, че политическото пространство поне в началото ще се фрагментира, но в замяна ще си отиде политик, чиито брутални телефонни записи излязоха в публичното пространство и без чиято скрита подкрепа нямаше мафията да си присвои държавата. На първо място е Пеевски.

След Борисов държавата няма да фалира. Излизат и други политически играчи. Ще се образуват нови коалиции, ще "изгреят" нови лидери. Не ни чака нищо невиждано.

Автор: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес