Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 милиона мрънкачи

19 септември 2019, 11:35 часа
Реклама

Непонятните патриотични обрати, които извадиха ВМРО пред другите двама баш патриоти дариха Каракачанов с високо самочувствие. В такива моменти човек е принципно предразположен към изцепки, особено ако и по природа е предразположен към изцепки - условия, в които лидерът на ВМРО изрядно се вписва. Новата е, че - каква може да е друга причината нещата да не вървят - хората чакат държавата да свърши всичко. Ние, тоест вие, твърди той, "само мрънкаме и чакаме някой друг да ни помогне". И ние, тоест вие, твърди той, трябва да се научите "да работим повече, а не да чакаме на социална ясла". 

Реклама

Това е вече качествен скок. Едно време патриотите обясняваха, че хората от ромски произход точат социалната ясла и за да се оправи държавата, трябва да спрат да я точат. Има работещи българи и неработещи роми и работещите българи ще са добре, само ако неработещите роми станат работещи. Но нещата са се променили. Вече просто никой не работи, само се мрънка и сме попаднали в ситуацията на Кенеди-Каракачанов, в която "Не питай, какво може държавата да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за държавата".  

Държавата, в лицето на К.К., просто е уморена да протяга ръка, да се грижи за всички, обзета е от страшно изтощение. Някъде другаде това биха могли да бъдат 7 милиона граждани, но в момента са 7 милиона мрънкачи. На всичкото отгоре въпросната социална ясла е толкова мощна, че наистина няма нужда работиш заради колосалните помощи, които отпуска - социален рай просто. Цари благодатна ситуация, която комбинира социален скандинавски модел с пловдивско настроение - натежала от айляк ръка се протяга към поредния коктейл, обезпечен от силната държава. К.К. и сходните работят по цял ден, за да се справят с твоето мрънкане и разглезен лайфстайл.

Каракачанов впрочем цитира и Германия - в такива моменти винаги се цитира Германия. Не ми се обяснява какво точно, не разбрах и много добре, но нещо от рода на, че в Германия всичко е супер, защото всички работят, а тук не, защото никой не работи. И примерно нещо от рода на, че вместо да ходиш в Германия, може просто да работиш тук, както се работи в Германия, за да стане тук като в Германия. Внос на трудова етика, това иска Каракачанов, пък после вече ще си помисли дали той може да направи същото с политическата етика, но карай, тя е само за фасон. За финал К.К. повтори любимия си проект за връщането на задължителната казарма. Тук отдавна имаме сделка - когато направи коремно превъртане, влизаме. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес