Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алцхаймер срещу Наполеон: Тръмп смаза Байдън на първия дебат

29 юни 2024, 09:33 часа

Американците знаят как да правят ентъртейнмънт и ни го доказаха с първия дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън преди президентските избори в САЩ. Независимо на кой кандидат симпатизирате (ако изобщо ви вълнуват изборите в САЩ), фактът е, че пред американците има доста странен избор. 81-годишният Джо Байдън изобщо не изглежда адекватен, а 78-годишният Доналд Тръмп, макар и доста по-жив, бяга грозно от някои въпроси и се увлича в собствения си нарцисизъм. 

Реклама

Какво обаче си казаха двамата кандидати по важните теми и по въпросите, засягащи и нас в Европа? Къде потъна Байдън? Къде си размениха обиди и кой излезе краен победител в дебата? Нека разгледаме заедно най-важното. 

1. Може ли Байдън да изкара още един мандат?

Доналд Тръмп от години се бъзика със своя опонент като го нарича “Спящия Джо” и този дебат показа, че бившият президент не е далеч от истината. Джо Байдън говореше ясно и разбираемо само в първата минута на дебата, след което гласът му падна и се превърна в едва разбираем шепот, за който трябва да се напрегнеш, за да разбереш. Президентът не успя да убеди никого, че се намира в добро физическо и ментално здраве. Ако трябва да сме честни, Джо изглежда толкова уморен, че може би тайно ще се радва Тръмп да спечели изборите, за да не му се налага да се мъчи още 4 години с тежката работа да бъде президент на САЩ. 

Макар и само 3 години по-млад, Тръмп се показа като доста по-енергичен и “с всичкия си”, като дори се отпусна да говори как са го хвалели, че е най-добрия взимач на когнитивни тестове в историята. Двамата с Байдън се предизвикаха на игра на голф, като Тръмп каза “Ти не можеш да направиш и 50-метров удар, аз печеля състезания, и то не за пенсионери, а нормални състезания, спечелих две съвсем наскоро!”.

2. Обидите между двамата

“Наскоро бях във Франция за Деня на десанта в Нормандия. Отидох до гробището, на което той отказа да отиде и каза, че не иска да ходи там, защото там са погребани неудачници и глупаци. Не, ти си глупак, ти си загубеняк!” – това бе една от основните обиди от страна на Байдън към Тръмп. Бившият президент обаче отрече някога да е изричал тези думи, а и те реално не са документирани никъде, затова тази нападка не успя да свали гарда на Тръмп.

Доналд пък се нахвърли на Джо по повод войната в Близкия Изток: “Той е станал като палестинец, но дори те не го харесват, защото е доста лош палестинец, много слаб”.

“Единственият човек с присъда на тази сцена стои срещу мен. Опипва жени на публично място, спи с порно актриса, докато жена му е бременна… имаш морал на улична котка!”.

“Като си говорим за осъдени престъпници – синът му е осъден престъпник”, отвърна Тръмп без да му мисли много-много.

3. Войната на Русия срещу Украйна

Често обвиняват Тръмп, че той е на страната на Путин в неговата война срещу Украйна, но в този дебат бившият американски президент бе категоричен, че териориалните искания на Путин са неприемливи. “Аз го познавам, на него това отдавна му е мечта”, каза Тръмп, докато ставаше дума за желаните от Путин украински територии. След това той заяви, че още преди да е встъпил длъжност ще събере Путин и Зеленски и ще прекрати войната. Той повтори и нещо, което многократно е изричал – че ако той е бил президент, тази война е нямало да се случи и че именно слабостта на Байдън е дала зелена светлина на Путин да нападне Украйна. В същото време Тръмп каза и че САЩ дава твърде много пари на Украйна и нарече Зеленски “добър търговец, който след всяко посещение в САЩ си тръгва с 60 милиарда долара”. Все пак Тръмп изрази подкрепата си за него, но и настоя, че може да спре конфликта с толкова много жертви от двете страни.

Джо Байдън пък заяви абсолютна подкрепа за Украйна, нарече Путин “военнопрестъпник” и го обвини, че иска да възроди СССР като империя. Също така правилно той поправи Тръмп, че САЩ не дава директно пари на Украйна, а ѝ изпраща оръжие чрез НАТО. Въпреки това някак и в този мини дебат, Тръмп успя да излезе по-загрижен от Байдън за решаването на конфликта. Тръмп не пропусна да се заиграе и със страховете на хората, повтаряйки своята теза, че светът е по-близо от всякога до Трета световна война, която ще бъде ядрена и “такава, каквато не можете да си представите”.

По темата за конфликта в Израел двамата също изразиха сходни позиции в подкрепа на Израел. Тръмп дори каза, че Израел трябва да довърши започнатото, за да унищожи Хамас на всяка цена, докато Байдън изрази своите задръжки, смятайки, че не трябва да се ползват определени оръжия в населени райони.

4. Нелегалната имиграция

Надали имаше нещо, за което Тръмп да говори повече, отколкото за нелегалната имиграция в САЩ през южната ѝ граница. “Южната ни граница е най-опасното място в света! Джо я отвори и тези убийци влизат в нашата държава!”, заяви той неколкократно. Байдън пък му отвърна, че няма доказателства, че през Мексико влизат убийци и терористи. 

Този неубедителен отговор обаче далеч не беше достатъчен, за да обори множеството тези на Тръмп, свързани с нелегалната миграция. Бившият президент заяви, че мигрантите биват настанявани в луксозни хотели, дават им се безплатни медицински грижи и работа, а в същото време американците, включително ветерани, чернокожи и хора от латино произход, стоят по улиците без работа и медицинска грижа.

Тръмп използваше темата с миграцията и за да отбягва въпроси по различни теми, като например епидемията от фентанил и въпросите за щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г. Той обвиняваше за всичко безконтролната миграция, включително за контрабандата на фентанил и други наркотици.

5. Като цяло…

Двамата кандидати взаимно се обвиняваха, че ще вдигнат данъците на американците. Байдън твърдеше, че идеята на Тръмп за 10% мито за вносни стоки ще се отрази на цените и ще влоши инфлацията. Освен това той обвини Тръмп, че иска да сваля данъците само на големите корпорации и милиардерите, защото те са негови приятели и не го е грижа за обикновения американец. 

В отговор Тръмп каза, че вносната такса от 10% ще влее много пари в икономиката и ще стимулира местния бизнес, а данъчните облекчения за големите корпорации ще създадат нови работни места.

И така, във взаимни обвинения, шеги и закачки мина първият дебат между двамата кандидати за президент на САЩ. Накрая обаче нарцистичният Тръмп, който не пропускаше повод да се похвали с какви ли не странни постижения, като цяло измете пода с едва мъждукащия си опонент. Дори да разчиташе на доказани факти, Джо Байдън не успя да убеди никого, че е правилният човек за тази работа.

Между все още чудещите се какъв избор да направят обаче остана да витае един въпрос: “Как опряхме до тези двамата?!”. И е нормално да се чудят – наистина ли те са най-доброто, което двете партии в САЩ могат да предложат?

Автор: Георги Емилов

Георги Емилов
Георги Емилов Отговорен редактор
Новините днес