Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са първите 2 симптома на топлинен удар - не ги пренебрегвайте

15 юли 2023, 17:00 часа
Реклама

Топлинният удар е състояние на хипертермия, причинено от интензивно термично излагане, свързано с нарушение на механизмите на терморегулация и придружено от нарушение във функционирането на различни органи и системи.

Причини за топлинен удар

Има две основни за топлинен удар: излагане на топлина и недостатъчна скорост на адаптиране на тялото към неблагоприятните условия на околната среда. Вероятността за развитие и тежестта на това състояние зависи от продължителността на престоя на човека в условия на повишена температура, интензивността на термичното излагане, възрастта на лицето, индивидуалните характеристики на тялото, наличието или отсъствието на хронични заболявания на вътрешните органи.

Експертни съвети и трикове за защита на кожата от силно слънце

Податливи на топлинен удар са хора с хипертония, сърдечно-съдови заболявания, патологии на щитовидната жлеза, захарен диабет и някои други ендокринни заболявания, вегетативно-съдова дистония, бронхиална астма, невропсихични заболявания, анорексия, цироза на черния дроб, хепатит, анхидроза, хиперхидроза.

Освен това неблагоприятните фактори, които увеличават риска от топлинен удар, включват наднормено тегло, метаболитни нарушения, възраст под 6-7 години, напреднала възраст и бременност. Рискът от топлинен удар се увеличава по време на спорт, при висока влажност, тежка дехидратация.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

Това са първите 2 симптома на топлинен удар

Първата степен се характеризира с бързо нарастваща слабост, летаргия, сънливост, тъпо болезнено главоболие, усещане за тежест в гърдите, необходимост от дълбоко дишане, леко или умерено гадене. Кожата на пациента става бледа, върху нея се виждат големи капки пот, зениците се разширяват, забелязват се учестено дишане и пулс. Телесната температура може да остане в нормални граници.

Втората степен на топлинен удар е придружена от усещане за силна мускулна слабост, шум и звънене в ушите. За жертвата е трудно да се движи, трудно е да повдигне главата или ръцете си. Главоболието става дифузно и по-интензивно. Гаденето се увеличава, възможно е повръщане. Дишането става интермитентно и учестено, има тахикардия, телесната температура се повишава до 39-40 ° C.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес