Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са крайно полезни храни, които не подуват корема!

19 декември 2023, 13:44 часа
Реклама

Краставица, чай, пъпеш или диня са хранителни продукти с диуретични свойства, които ограничават подуването на корема, понеже изобилстват с вода. Това, което всъщност правят, е да увеличават производството на урина и да намаляват задържането на течности, а по този начин редуцират подуването на тялото.

В допълнение към консумацията на такива храни, за намаляване на подуването е важно също да практикувате редовна физическа активност и да пиете 1.5 до 2 литра течности на ден, като минерална вода или чайове от копър или хвощ, за да осигурите правилната хидратация.

Диетоложката д-р Татяна Занин разяснява проблема. 

Кои храни намаляват подуването на тялото?

Някои продукти с диуретични свойства, които редуцират подуването на тялото, са следните:

- репички и патладжани;

- листа от кресон и варено цвекло;

- портокал и ягода;

- банан и ябълка;

- ананас и авокадо;

- домати и чушки;

- лимон и лук.

Прекомерното консумиране на солени храни, преработени или консервирани продукти на свой ред задържа повече течности.

Подуване на стомаха? Ето как да се отървете от него с лекота

Ето и други съвети на д-р Татяна Занин, която продължава да разказва в това видео

Въпреки това, задържането на вода не винаги се предизвиква от храната. То може да е провокирано и от по-сериозни усложнения като хипотиреоидизъм, сърдечни проблеми, бъбречна или органна недостатъчност. Ако подуването не намалее след седмица, е необходимо да посетите лекаря си, за да идентифицирате конкретно и точно проблема.

Храни, ограничаващи подуването на корема

Ако подуването е локализирано главно в коремната област, заедно с диуретични храни е препоръчително да се съсредоточите върху продукти, богати с фибри, които улесняват чревната функция, като:

- манголд или целина;

- зеле и маруля;

- ендивия (нискокалорична салата) и рукола;

- домати.

Също се препоръчва консумиране на различни чайове (отвари), като чай от копър, кардамон, глухарче или ехинодорус, които усилват борбата със запека и задържането на вода.

​Регулярните физически дейности са също от важно значение за борбата с подуването на тялото.

Подут корем - 2 подправки, с които ще забравите за него

Отделни хранителни продукти, като зеле, боб, броколи, лук, мляко и къдраво зеле, както и бързи улични закуски и безалкохолни напитки, които са богати на натрий, са по-трудни за смилане от организма, което кара червата да ги ферментират, за да се улесни усвояването им. При тази ферментация тялото се изпълва с газове, които може да предизвикат подуване на корема.

Такъв ефект възниква, когато областта на корема стане по-голяма от нормалното и това личи - проблем, който засяга 10 до 30% от възрастните. Подуването на тялото е проблем за хората, които искат да имат по-строен външен вид, тъй като често човекът страда дори повече от подуване, отколкото от наднормено тегло.

Храните за борба с подуването са най-вече тези, които изобилстват с вода. Те помагат за увеличаване на производството на урина и по този начин за намаляване на задържаната течност. Храните, богати на фибри, помагат срещу запека, като също така намаляват подуването в корема. Има и пробиотици, които поддържат добър баланс на полезните бактерии в червата.

Въпреки това е необходимо да се поддържа баланса при консумиране на такива храни. Като остане хидратиран и с добре функциониращ чревен тракт, човек може да постигне загуба на тегло. Но такава необходимост не трябва да се преувеличава, а да се планира според нуждите на всекиго. Излишните фибри, например, може да провокират подуване на корема, което е обратното на очаквания и желан полезен резултат.

Внимание! Тази статия е предназначена да предостави само информация, а не професионални медицински съвети. Избягвайте самолекуване и се допитвайте до специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес