Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скрити ползи от обелките на сладките картофи

15 февруари 2024, 11:00 часа

Антиоксидантите, съдържащи се в обелките на сладките картофи, допринасят за противовъзпалителните им свойства. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес в организма, като намаляват възпалението и понижават риска от хронични заболявания. По този начин включването на обелките от сладки картофи в диетата ви може да допринесе за цялостното благосъстояние и дълголетие.

Освен хранителната си стойност, кората на сладките картофи предлага кулинарни ползи, които могат да повишат качеството на ястията ви. Когато е правилно почистена и сготвена, обелката придава възхитителна текстура и вкус на ястията. Печенето или запържването на сладки картофени кори създава хрупкава и пикантна закуска, която съперничи на традиционните картофени кори. Включването на обелени сладки картофи в супи, задушени ястия или пържени ястия може да подобри цялостния вкус и да придаде интересен обрат на познати рецепти.

ТОП 3 ползи от сладките картофи за здравето

Намаляването на хранителните отпадъци е друго скрито предимство на използването на обелките от сладки картофи. Като използвате обелките, увеличавате максимално хранителното съдържание на зеленчука и допринасяте за по-устойчива и екологична кухня. Тази малка промяна в готварските ви навици не само е от полза за здравето ви, но и се вписва в по-широкото движение за разумно потребление и намаляване на отпадъците.

Кората на сладките картофи често се пренебрегва и изхвърля, но под невзрачния ѝ вид се крие съкровищница от скрити ползи, които могат значително да подобрят здравето и кулинарните ви преживявания. Богата на хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, кората на сладкия картоф е източник на добрини, който заслужава повече признание.

Задължително яжте сладки картофи, ако имате тези болести

Едно от основните предимства на кората на сладките картофи е нейният впечатляващ хранителен профил. Пълни с важни витамини и минерали като витамин А, витамин С, калий и фибри, обелките осигуряват концентрирана доза храна. Витамин А е от решаващо значение за поддържане на здрава кожа, зрение и силна имунна система, а витамин С действа като мощен антиоксидант, който подпомага имунната функция и производството на колаген.

Калият, който се съдържа в изобилие в кората на сладките картофи, е от съществено значение за регулиране на кръвното налягане и за поддържане на правилната функция на мускулите и нервите.

Освен това кората на сладките картофи е фантастичен източник на диетични фибри. Фибрите играят жизненоважна роля за здравето на храносмилателната система, като подпомагат редовното движение на червата и предотвратяват запека. Те също така спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар, като забавят усвояването ѝ. Това прави сладките картофени кори отличен избор за хората, които се справят с диабета или искат да поддържат стабилни енергийни нива.

Обелките на сладките картофи са хранителна сила, която предлага безброй скрити ползи. От богатото съдържание на хранителни вещества до кулинарната му гъвкавост и устойчивост, кората е ценно допълнение към вашата диета. Затова следващия път, когато приготвяте сладки картофи, помислете дали да не запазите кората и да разкриете пълния ѝ потенциал за по-здравословно и ароматно хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес