Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем натурални сиропа, които си струва да имате в домашната си аптечка

27 април 2023, 13:44 часа

Сиропите, приготвени от тези дарове на природата, могат да донесат много ползи. Под формата на природни специфики те се използват от много години. Те са признати в съвременната природна медицина, защото не съдържат химикали, които обикновено се добавят към лекарствата, а действието им, произтичащо от наличието на биологично активни вещества, стимулира имунитета и подпомага действието на фармацевтичните продукти. 

Сироп, приготвен от млади борови издънки

Боровите издънки могат да се събират още през март, когато са млади и малки. По-търпеливите могат да изчакат до май, когато достигнат дължина до 12 см. Най-разпространени са издънките от обикновен бор; не събирайте издънки от липа, джуджета и блатен бор, тъй като тези видове са защитени.

Борът съдържа етерични масла, антиоксиданти, които спомагат за извеждането на свободните радикали от организма, витамин С и танини, които имат противовъзпалителни свойства. Боровият сироп е отличен при простудни заболявания и хрипове, а отхрачващото действие помага за облекчаване на възпалението на горните дихателни пътища. Сиропът ще укрепи организма, ще стимулира имунитета, ще облекчи болките в ставите и мускулите и има диуретично и антидиарийно действие. Той може да се използва през цялата година.

Направете си сами: Домашен сироп за кашлица с моркови

Как се приготвя сироп от борови издънки?

Почистете около 1 кг борови издънки от кафявата обвивка, не ги мийте. Сложете слой борови филизи в голям стъклен буркан и го поръсете със слой захар - последователно, в съотношение 1:1. Вместо бяла захар можете да използвате кафява захар. Затворете буркана и го поставете на слънчево място. Сиропът е готов, когато придобие цвета на слаб чай.

Сироп от цариградско грозде

Гроздовете, подценявани и не харесвани от всички заради киселия си вкус и твърдата си кожа, са богат източник на витамин С и много хранителни вещества, имат много фибри, калий, витамин А и Е, лутеин, който предпазва очите. Гроздовете прочистват организма, имат диуретичен ефект и се препоръчват за хора с недостиг на магнезий, калций и желязо. Изпити под формата на сироп, цариградското грозде е много по-сладко и вкусно.

Сиропът от цариградско грозде е лесен за приготвяне. За 2 кг цариградско грозде са необходими 1 литър вода и 500 г захар. Кипнете водата със захарта, след това добавете цариградското грозде и варете 20 минути. Прецежда се през гъсто сито или марля и се налива в бутилки или буркани.

Сироп от лук

Сиропът от лук е традиционно средство за лечение на болки в гърлото, настинки и кашлица (не пийте сиропа през нощта, той има отхрачващо действие). 

Лукът съдържа много вещества с дезинфекциращо действие, попълва запасите от витамини С, А, В1, В2, РР и важни микроелементи като цинк, селен, фосфор и калций. Сиропът от лук подобрява храносмилането (използвайте с повишено внимание при малки деца и хора с чувствителен храносмилателен тракт), облекчава заболявания на пикочния мехур, ревматизъм, извежда излишната вода от организма, има благоприятен ефект върху кръвоносната система.
Как се приготвя сироп от лук? Много просто. Нарязваме обеления лук и го поръсваме обилно със захар. Оставяме го покрит за няколко часа, докато лукът пусне сока си. И ето го.

Лесният домашен сироп от мащерка, който веднага пресича сухата кашлица

Сироп от глухарче

Поляните, покрити с жълти цветове, а след това и с пухчета, се свързват с края на пролетта и началото на лятото. Това е глухарчето. То има безценни свойства, които ще ни бъдат от полза, ако съберем жълтите цветове и направим сироп от тях. Веществата, които се съдържат в глухарчето, имат регенериращ ефект, ускоряват изхвърлянето на токсините, стимулират отделянето на жлъчка и помагат при инфекции на горните дихателни пътища.

Сложете в саксия пресни цветове от глухарче (само главичките, отрежете стъблата, тъй като те ще направят сиропа горчив, но можете да оставите няколко за лека горчивина), събрани в края на април или през май. Необходими са ни около 300-500 цвята и един литър вода, варете съставките в продължение на 20 минути. След като се охлади, се оставя в хладилника за 24 часа, кипва се отново, прецежда се, добавя се 1 кг захар и сокът от два лимона. Вари се, докато се постигне желаната консистенция. Пазете се от изгаряне! Изсипете горещия сироп в подготвените буркани.

Малинов сироп

Малините се използват от векове като естествено средство за лечение на настинки и грип. Този харесван и популярен плод е източник на салицилова киселина, която има успокояващ ефект, а етеричните масла от малини имат загряващо и антисептично действие. Малиновият сироп укрепва имунната система и сърцето, понижава кръвното налягане и се препоръчва за лечение на анемия поради високото си съдържание на желязо и мед.

Приготвянето на малинов сироп е лесно, а рецептата за сироп без варене запазва най-ценните съставки. Изсипете малините в голям буркан на пластове, като редувате захарта (около килограм захар за 5-литров буркан). Поставете буркана на слънчево място за няколко седмици. Разклащайте буркана няколко пъти. След това се прелива в бутилки.

Лимонов сироп

Лимонът е ценен източник на витамин С. Той укрепва имунитета на организма и предотвратява развитието на бактериални и вирусни инфекции. Лимонът съдържа полифеноли, които противодействат на атеросклерозата и хипертонията. 

Запарете 4-5 лимона, нарежете ги на филийки и ги поставете в тенджера. Добавете половин килограм захар към половин литър вода, добавете подправки по желание (джинджифил, пръчка канела, карамфил) и оставете да заври заедно с лимоните. Варете в продължение на 20 минути. Изсипете горещия сироп в бутилки или буркани.

Сироп от черен бъз

Храстът на черния бъз е токсичен, затова приготвянето на сироп от черен бъз изисква специални предпазни мерки. Когато е приготвен правилно, той ще ни донесе много ползи за здравето. Черният бъз съдържа витамини С и А и флавоноиди, включително антоцианини. Най-голямата му полза е в подкрепа на имунитета, като помага за борба с инфекциите на горните дихателни пътища и грипния вирус. Черният бъз помага за понижаване на нивата на холестерола.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес