Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мотофреза - какво да имаме предвид при избора на машина

28 февруари 2022, 12:17 часа

Възможно е вече да сте имали стара мотофреза, която отказва да работи или пък сега за първи път проучвате този тип селскостопанска техника. И в двата случая, моторните мотофрези ще ви помогнат да се погрижите за вашата градина така както не сте очаквали. Има обаче толкова голямо разнообразие от машини, че е нормално да се затрудните при избора си, дори и да имате малко опит. Нека да видим кои са основните акценти, на които трябва да обърнете внимание.

Колко голяма градина ще обработвате с мотофрезата?

Размерът на градината ви е добра отправна точка за определяне на нуждите от моторна мотофреза. Според търговците на мотокултиватори Коледжиков малките градини с площ под половин декар могат да се обработват с малка мотофреза. Средно големи градини могат да се обработват с мотофреза с мощност от 5 до 6 конски сили, а за големи градини с площ над 2 декара е необходима мотофреза с двигател с мощност поне 6 конски сили. Колкото по-висока е мощността, толкова повече се увеличава и цената на машината.

Много твърда или камениста почва е трудна за обработка с твърде лека или маломерна мотофреза. Тя по-често ще прескача трудното място, вместо да го прекопае и това в крайна сметка ще се отрази на качеството на фрезоване. Голяма и тежка мотофреза пък ще свърши по-добра работа в твърда почва, като чернозем или глинеста. Ако обърнете тежката почва с плуг през есента или в началото на пролетта, фрезоването с мотофрезата ще бъде много по-ефективно.

Къде е по-добре да са позиционирани остриетата - отпред или отзад?

Преди няколко десетилетия големият спор при мотокултиваторите противопоставяше традиционните мотокултиватори с остриета отпред срещу моделите, при които остриетата са зад двигателя. Дизайнът с предни остриета явно е загубил, тъй като повечето водещи производители на мотофрези вече са преминали към модели с фрезоващи органи в задната си част, посредством силоотводен вал.

Мотофрези с прикачна фреза

Това са тежки и сложни за управление машини. Противоположно въртящите се лопатки копаят толкова агресивно, че самоходните гуми се заравят и се стига до момент, в който се налага да бутате машината. За глинеста почва, която през лятото става твърда като камък, тези мотофрези са идеален избор. Те са чудесни и ако работите в прави редове.

Един от недостатъците на този вид мотофрези е, че са трудни за обръщане и завиване. Колкото по-голяма е машината, толкова повече място ви трябва, за да смените посоката. Колкото по-ограничено е пространството ви, толкова повече причини имате да разгледате по-малки модели мотофрези.

Големите моторни фрези имат възможност за добра обработка на почвата, но и за прикачен инвентар. Това означава, че може да им се добавят приставки, които да използвате за различни селскостопански и градински дейности. Най-големите мотокултиватори могат да задвижват цепачки за дървени трупи, да теглят ремарке, пълно с товар или да почистват сняг.

Съвети за безпроблемна обработка на почвата

● Окосете съществуващата растителност, преди да почнете работата си с моторната мотофреза. Това ще намали драстично количеството боклуците, които ще попадат в зъбите на култиватора ви.

● Никога не обработвайте мокра почва. Леко влажната почва е най-доброто състояние за обработка, ако е необходимо, полейте изключително сухите места три дни преди обработката и чак след това преминете към нея.

● Избягвайте да обработвате прекалено агресивни или инвазивни растения, които образуват коренови пъпки, като ракитник, върбовка или магарешки бодил. Те трябва да се изкопаят на ръка.

● Когато обработвате лехите за плевели, поддържайте дълбочината на обработката много малка. Дълбоката обработка на почвата наранява корените на растенията и изтегля семената на плевелите на повърхността. Тоест ще ги разпространите, вместо да ги премахнете изцяло.

● Проверявайте редовно нивото на маслото в моторната мотофреза и го сменяйте, преди да потъмнее на цвят. Правилото е да се сменя след първите 5 часа работа, втора смяна след 25 часа работа, всяка следваща смяна след 50 часа работа или всяка година, което от двете настъпи по-рано.

● Използвайте ниската предавка, когато работите с тежка мотофреза в рохкава почва или на склон. Когато работите с тежка техника, по-добре да е бавно и безопасно.

● Ако мотофрезата излезе извън контрол, изключете я. Не се опитвайте да се преборите с нея. Открийте какъв е проблема и тогава продължете. Не забравяйте, че мотофрезите са тежка техника, която може да бъде и опасна, ако не сте внимателни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес