Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мляко при дехидратация - добро решение ли е?

10 февруари 2023, 12:00 часа
Реклама

Поддържането на хидратация играе ключова роля за цялостното ви здраве и това да се чувствате жизнени и енергични. Когато приемът на течности и електролити не отговаря на нуждите ви, възниква рискът от дехидратация. Важно е да приемате течности през целия ден, за да останете хидратирани, независимо дали сте на тренировка, на работа, болни вкъщи.

Млякото е популярно средство за утоляване на жаждата, но дали е подходяща напитка, когато сте дехидратирани?

Какво е дехидратация?

Дехидратацията е състояние, което настъпва, когато твърде много течност се губи от тялото ви и не се възстановява. Тя има различни нива от леки до тежки. Леката дехидратация е по-често срещата сред хората. Чести причини за това състояния са недостатъчен прием на течности, диария, висока температура, прекомерно изпотяване или уриниране.

Какво се случва с тялото ви след дехидратация, без да подозирате

Признаци на дехидратация:

  • сухота в устата или езика
  • жажда
  • умора
  • суха кожа
  • мускулна слабост
  • липса на фокус
  • световъртеж

Кръвни изследвания, включително натрий и калий, ще покажат с точност до каква степен сте дехидратирани. Вашият лекар ще ви насочи.

Освен този начин има и друг по-бърз – може да изследвате цвета на урината си. В стандартните случаи урината с цвят на лимонада показва оптимално състояние на хидратация, докато по-тъмната урина с кехлибарен цвят показва лека дехидратация.

4 умни съвета за борба с дехидратацията и получаване на допълнителна енергия за празничния сезон

Трябва ли да пиете мляко при дехидратация?

Важно е да останете хидратирания през целия ден, особено по време на повишено изпотяване. Това може да се постигне чрез пиене на разнообразни напитки или ядене на храни с високо съдържание на вода. Млякото също може да бъде подходяща напитка.

Проучване от 2007 г. при 11 здрави възрастни установява, че нискомасленото мляко е предпочитаната напитка за рехидратация след лека дехидратация, предизвикана от упражнения, в сравнение с вода или спортна напитка.

Проучванията разглеждат хора с нормален статус на хидратация и млякото може да се прилага за поддържане на баланс, а не за лечение на дехидратация.

Ако подозирате, че сте силно дехидратирани, незабавно потърсете медицинска помощ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес