Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

22 юли 2024, 11:43 часа

Независимо дали не сте имали време или просто не сте от хората, които редовно закусват, обичайно е да пиете кафе на празен стомах – което вероятно сте чували, че е лошо за червата.

Добрата новина е, че пиенето на кафе на празен стомах не е лошо за вас и стомахът ви обикновено може да се адаптира, за да се защити. Но това може да причини известен дискомфорт, в който случай вероятно ще искате да промените рутината си.

Ново изследване разкрива: Най-добрата напитка за вашите бъбреци

Има много ползи, свързани с консумацията на кафе, когато става въпрос за стомашно-чревния тракт. Напитката се хули заради кофеина, който съдържа, и защото сега е много захаросана, но като лекарство се използва от векове.

Като се има предвид това, кафето играе с нивата на стомашната киселина по много начини. В резултат на това някои хора могат да се справят с проблеми - а именно диспепсия, която в основата си е лошо храносмилане - които биха могли лесно да бъдат решени чрез избягване на кофеина или, може би, като се отдадете на чаша заедно с малко храна.

По-конкретно, самото кафе е кисела напитка. В допълнение към това, кофеинът стимулира производството на хормона гастрин, който е отговорен за производството на стомашна киселина. Въпреки че последното съединение помага за стартиране на процеса на храносмилане, то също така добавя киселинност в стомаха.

И накрая, фенолите, които са съединения, открити в кафето, също допринасят за нивото на киселинност в червата.

Но какво точно се случва, когато стомахът е ударен от поток от киселина

Киселинност в стомаха

Кафето има ниво на рН около 5, докато нашата стомашна киселина може да се похвали с рН около 2, което прави последното по-киселинно. В резултат на това нашите стомаси трябва да могат да се справят с киселината, която пиенето на кафе причинява.

Всичко обаче зависи от пациента. Всичко, което ядете, предизвиква производството на стомашна киселина, но кафето [произвежда] повече от нея. Така че, ако се чувствате подути или се справяте с болка в горната част на корема и гадене след пиене на кафе на празен стомах, знаете, че имате проблеми с него.

Не е задължително твърде много киселинност да е проблем, защото стомахът може да се справи с това и всъщност има много слуз в него, който го защитава. Става въпрос по-скоро за това, че хранопроводът ви не може да издържи на такъв вид киселинно увреждане. Нищо опасно няма да ви се случи – не е като кафето да причинява язви – но може просто да се почувствате неудобно.

Разтворимото кафе е най-полезно при тези заболявания

Казано по-просто: пиенето на кафе на празен стомах увеличава производството на стомашна киселина. По-високите нива на течността не причиняват никакви проблеми за много хора, но могат да доведат до дискомфорт при някои други. Ако случайно принадлежите към последната група хора, но не можете да се разделите с кофеиновата напитка, опитайте да й се насладите с малко храна заедно с нея.

Някои хора могат да го понасят добре на празен стомах, но ако това разстройва вашия, приемането му с храна може да помогне.

Различните зърна предизвикват ли различни реакции

Безкофеиновото кафе по своята същност съдържа по-малко кофеин и тъй като е доказано, че стимулантът допринася за по-високи нива на производство на стомашна киселина, следва, че чаша кафе без кофеин може да доведе до по-ниски количества стомашно-чревна течност.

Студено приготвеното кафе и при трите температури на печене е малко по-малко киселинно от горещото приготвено кафе. С повишаването на температурата на печене общата титруема киселинност (TA) на всички кафета намалява. С повишаване на температурата на печене се наблюдава леко увеличение на разликите в TA между студено и горещо приготвено кафе, което показва, че печенето влияе върху процесите на екстракция.

И накрая, изборът на съвсем различна кофеинова напитка – може би чай – може да се окаже най-добрият ви вариант, ако се сблъсквате с диспепсия след пиене на кафе на празен стомах.

Зеленият чай и черният чай също имат много предимства. Те имат по-малко кофеин, но също така са по-малко киселинни, така че ако стомахът ви притеснява, помислете за тях вместо това.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес