Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя кръвна група е най-застрашена от сериозно заболяване?

01 юни 2024, 07:40 часа
Реклама

Кръвната група е обект на задълбочени изследвания, за да се разбере влиянието ѝ върху различни здравословни състояния. Сред различните кръвни групи - A, B, AB и O - има доказателства, че някои от тях са по-податливи на тежки заболявания.

По-конкретно, често се установява, че лицата с кръвна група А и АВ са изложени на по-висок риск от сериозни заболявания в сравнение с тези с кръвна група О. Тази податливост се наблюдава при различни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, инфекциозни заболявания и някои видове рак.

Сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че хората с кръвна група А и АВ са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Проучване, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, установява, че кръвните групи, различни от О, по-специално А и АВ, са с 15 до 23 % по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората с кръвна група О.

Смята се, че повишеният риск е свързан с по-високите нива на фактора фон Вилебранд - протеин на кръвосъсирването, открит при хората с кръвни групи А и АВ. Повишените нива на този протеин могат да доведат до по-голяма вероятност от образуване на съсиреци, което допринася за сърдечни пристъпи и инсулти.

Инфекциозни болести

Пандемията COVID-19 допълнително подчерта различията в податливостта на заболяването в зависимост от кръвната група. Няколко проучвания сочат, че лицата с кръвна група А може да имат по-висок риск от тежки симптоми и усложнения на COVID-19.

Например изследване, публикувано в Blood Advances, показва, че хората с кръвна група А по-често се нуждаят от механична вентилация и имат по-висока смъртност в сравнение с тези с кръвна група О. Това може да се дължи на разликите в имунния отговор и наличието на определени антитела, които осигуряват различни нива на защита срещу вируса.

Кои болести ви заплашват според кръвната ви група

Рак

Предразположеността към ракови заболявания също изглежда се влияе от кръвната група. Проучванията показват, че при лицата с кръвна група А рискът от развитие на рак на стомаха е по-висок. Изследване, публикувано в BMC Cancer, установява, че кръвната група А се свързва с 20% по-висок риск от рак на стомаха в сравнение с другите кръвни групи. Смята се, че основният механизъм е свързан с бактерията Helicobacter pylori, която е по-вероятно да зарази лицата с кръвна група А. Тази бактерия е добре известен рисков фактор за рак на стомаха.

Други здравословни състояния

Автоимунните заболявания и нарушенията на кръвосъсирването също показват различен риск в зависимост от кръвната група. Например хората с кръвна група АВ са изложени на по-голям риск от венозен тромбоемболизъм (ВТЕ) - състояние, което се характеризира с образуване на кръвни съсиреци във вените. Освен това изследванията показват, че кръвна група А може да е свързана с по-висок риск от някои автоимунни заболявания, като диабет тип 1 и множествена склероза.

Учени разкриха от какви заболявания страда всяка кръвна група

Защитни фактори при кръвна група О

Обратно, кръвната група О често се счита за защитна срещу няколко тежки заболявания. Хората с кръвна група О обикновено имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, нарушения на кръвосъсирването и тежки усложнения от инфекции като COVID-19. Защитният ефект отчасти се дължи на по-ниските нива на факторите на кръвосъсирването и потенциално по-силния имунен отговор. Освен това лицата с кръвна група О са по-малко податливи на инфекция с Helicobacter pylori, което намалява риска от рак на стомаха.

Като извод, хората с кръвни групи А и АВ обикновено са изложени на по-висок риск от сериозни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, тежки инфекции като COVID-19 и някои видове рак. Тези асоциации подчертават важността на разглеждането на кръвната група като фактор при оценката на медицинския риск и персонализираното здравеопазване. Макар че кръвна група О изглежда дава някои защитни предимства, от решаващо значение е хората от всички кръвни групи да се ангажират с превантивни здравни мерки и редовни медицински прегледи, за да намалят рисковете си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес