Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой плод съдържа най-много витамини?

11 юни 2024, 08:45 часа
Реклама

Кои плодове имат повече витамини? И възможно ли е да „минете на плодове“, като замените с тях пълноценен обяд или вечеря?

Д-р Олга Ермошина отговаря на тези въпроси. 

Най-здравословните овощни и горски плодове в умерения климатичен пояс са следните.

Кой плод съдържа най много витамини?

Боровинки

Като ядем боровинки и други горски плодове, ние получаваме зареждаща доза антоцианини - пигменти или, както казват учените, полифенолни съединения, които имат много полезни свойства: поддържат когнитивните функции и предотвратяват увреждането на ДНК в мозъчните клетки, като намаляват стареенето и възпаленията в нервната система.

Интересното е, че антоцианините се чувстват най-добре в сока на растението. Учените са установили, че колкото по-сочно е боровинката, толкова по-висока е нейната бионаличност, тоест способността й да се усвоява от организма. При това, антоцианини има в почти всички тъмносини или лилави плодове: грозде, боровинки, касис, лилаво зеле, сладки картофи. Но дори и на този син фон, боровинките са супергерой, тъй като съчетават антиокислители с витамин А (и то в най-биодостъпната му форма - под формата на ретинол), както и фолиева киселина (витамин В9), да не

говорим за витамин С. При това, в коктейла всички елементи се допълват взаимно, поддържайки целостта на кръвоносните съдове и предотвратявайки заболявания, свързани с органични промени в тъканите.

Грозде

Гроздето е много здравословно: съдържа витамини от група В, витамини С, К и голямо количество антиокислители, включително ресвератрол, който предотвратява развитието на тумори и възпаления. Рутинът действа и като блокер на образуването на възпалителни протеини, предотвратява съсирването на кръвта и намалява риска от сърдечни заболявания. Гроздето улеснява усвояването на витамин D - този „слънчев" витамин винаги е дефицит при жителите на северните ширини.

Шипка

Основното богатство на шипките е витамин С. Известен още като аскорбинова киселина, той участва активно в синтеза на колаген - основата в структурата на кожата, сухожилията и връзките, а също така е важен за поддържането на сърдечния мускул. Най-много витамин С има в шипките и сезонните горски плодове: касис, къпини, ягоди, както и листните зеленчуци.

Тук е важно да се отбележи, че нашият организъм не може да синтезира витамин С, той идва само от храни от растителен произход. Също е невъзможно да се запасите с витамин С за бъдеща употреба: както всички водоразтворими витамини, той не се съхранява в тъканите и излишъкът му се отделя естествено с течностите. Така че, колкото и плодове да ядете през лятото, през зимата все пак ще трябва да „наваксвате“ с кисело зеле и портокали.

Ябълки

Ябълките са богати на каротин, калий, желязо, манган, калций, пектин, органични киселини, витамини (C, B1, B2, PP) и диетични фибри. Именно комплексът от витамини и диетични фибри е важен за поддържане на противоинфекциозната устойчивост на организма.

Ще познаете ли в кои плодове има най-много витамини?

Круши

Медта участва в метаболизма на желязото, стимулира усвояването на протеини и въглехидрати и осигурява кислород на тъканите на тялото. Поради недостиг на мед могат да възникнат нарушения в сърдечно-съдовата система. Силицият стимулира синтеза на колаген, а кобалтът активира ензимите на метаболизма на мастните киселини и метаболизма на фолиевата киселина, необходими за развитието на имунната система. Витамините в крушите се запазват по-дълго, отколкото в портокалите.

Праскови и кайсии

Оранжевите плодове и зеленчуци са основният склад на витамин А, отговорен за синтеза на зрителни пигменти, целостта на кожата и лигавиците. Червеният цвят е индикатор за наличието на каротиноиди, предшественици на витамин А (т. е. грубо казано, материалът за естествения му синтез). Затова търсете праскови, кайсии и, разбира се, моркови. Важно правило: бета-каротинът се усвоява по-добре в присъствието на мазнини, особено млечни. Така, че сервирането на праскови и кайсии със сметана изобщо не е излишък, а елемент от здравословното хранене.

Внимание! Статията предлага само информация. Не се самолекувайте, а търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес