Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-сериозните последици от обезводняването?

20 юли 2023, 16:33 часа
Реклама

Каква е опасността от обезводняването?

Реклама

Човешкото тяло се нуждае от течност всеки ден, за да функционира правилно. В почти всички жизнени процеси водата играе много важна роля: хранене, дишане, движение и др. В резултат на недостатъчно количество течност в тялото започват нарушения в работата на много системи.

Това явление в медицината се нарича дехидратация. Това е много сериозен процес, който може да бъде причинен от външни и вътрешни фактори. Много често дехидратацията възниква в резултат на развитието на патологични заболявания в организма. Експертите казват, че дехидратацията може да доведе до най-сериозните последици, включително смърт.

Как да разпознаем дехидратацията?

Дехидратацията е негативен процес в организма, който възниква в резултат на намаляване на количеството течност. Това може да се случи по всяко време на годината, независимо от температурата. Освен това няма възрастова категория, която да е изложена на риск, всички, без изключение, попадат в рисковата група под влияние на фактори. Водата играе много важна роля, съставът на човешкото тяло включва 65% от течността.

Не си позволявайте обезводняване: Как да пиете вода през лятото

В резултат на дехидратация кръвта се сгъстява, храносмилателният процес се нарушава, дишането става трудно. Тялото изпитва остър воден глад и човек може да умре. Експертите казват, че човек може да живее до десет дни без вода. Но всъщност този период е много по-кратък. Признаците се появяват в зависимост от етапа. Ако човек загуби 25% от течността, настъпва смърт.

Видове и степени на дехидратация

Не трябва да се допуска дехидратация. Ако такъв процес е започнал, тогава лечението трябва да се извърши спешно, в зависимост от вида и етапа. Има общо три вида:

·        Изотоничен (солевият състав на кръвта остава нормален);

·        Хипертоничен (в кръвта има повишено ниво на соли);

·        Хипотоничен (в кръвта има намалено ниво на соли).

Изотоничната дехидратация може да настъпи в резултат на продължително излагане на слънце. Следващите два вида се развиват в резултат на патологични промени. Дехидратацията се усеща почти веднага, но може да се развие в продължение на няколко дни, докато се увеличава етапът.

Кои са първите симптоми на обезводняване?

Кои са най-сериозните последици от обезводняването?

В резултат на дехидратация страдат почти всички органи. Ако този процес не бъде спрян навреме, могат да възникнат много сериозни усложнения:

·        Нарушения в работата на бъбреците и надбъбречните жлези;

·        Некроза на мозъчни клетки, с недостатъчно кръвоснабдяване;

·        Психични разстройства;

·        Нарушения в храносмилателната система (в същото време процесът на транспортиране на необходимите вещества през системата е затруднен);

·        Отслабване на имунната система и в резултат на това чести заболявания с инфекциозен характер.

·        Основната опасност от този процес е смъртта, която може да настъпи при загуба на повече от 10% от течността.

·        Дори ако нивото на водата в тялото се възстанови, смущенията, свързани с този процес, могат да продължат дълго време. Някои от процесите може да са необратими.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес