Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия преустановява участието си в Парламентарната асамблея на ОССЕ

03 юли 2024, 17:19 часа
Реклама

Руските депутати гласуваха на 3 юли за прекратяване на участието на страната в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Определиха я като "антируска" и "дискриминационна".

Двете камари на руския парламент - Държавната дума и Съветът на федерацията - гласуваха единодушно за прекратяване на участието в органа по време на сесиите в сряда.

Още: Русия търси по цял свят мъртви деца, за да използва самоличността им за своите агенти

Обвинения

Съветът на федерацията обвини асамблеята в "предубеденост, дискриминационни подходи, двойни стандарти, пълна русофобия, неподготвеност за смислени дискусии, включително по съответните въпроси за гарантиране на равна и неделима сигурност", съобщи The Moscow Times.

Парламентарната асамблея на ОССЕ не е орган за вземане на решения, а има за цел да улесни диалога между законодателните органи на своите членове.

Основана през 1975 г. за насърчаване на отношенията между западния и източния блок, ОССЕ има 57 членки, сред които са и Москва, и Киев. Украйна призова Русия да бъде изключена.

Снимка: iStock

Още: Уволниха руски свещеник, отказал да се моли за победа над Украйна

Геноцид

В края на юни Парламентарната асамблея на ОССЕ прие резолюция, в която признава действията на Русия в Украйна за геноцид срещу украинския народ.

Новата резолюция призовава участващите членове да "положат усилия за деокупацията на Крим и всички окупирани територии на Украйна" - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, и да създадат специален трибунал, който да "потърси отговорност от Руската федерация за престъпленията, извършени по време на агресивната война срещу Украйна".

Документът също така призовава за "международно и национално разследване на масовите зверства, убийства, изтезания и изнасилвания, извършени от руската армия".

Още: Събирал военна информация в Русия: Френски гражданин се призна за виновен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес