Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Празник на черешата" се проведе в Кюстендил

03 юли 2024, 16:56 часа
Реклама

Дълги слънчеви дни, звездни летни нощи и лятно настроение носи със себе си месец юни, а в Кюстендил изпратихме този очарователен месец с дъх на #череши и #щастие - защото последните три юнски дни бяха отредени на ежегодния „Празник на черешата“!

За пръв път тази година поставихме началото на празничните дни, посветени на #овощното богатство на региона ни, като закарахме празника до #домовете дори в най-отдалечените села. Кампанията на Община Кюстендил “Празник на черешата за всички” достигна до десетки #семейства, при които отидохме с кюстендилски череши, местно производство сокове и домашни печива – и с които си поговорихме, посмяхме се, поплакахме!

Тазгодишното издание на празника ни даде възможността да се докоснем до художествено #изложение на череши и черешови произведения, алея на #занаятите, детски работилници, състезателни #игри, творчески #ателиета, #концерти под открито небе и още много, а празникът обхвана производителните, вкусовите и артистичните качества на кюстендилската #череша - която безспорно бе акцентът на празника!

С вкусен йогурт #сладолед, приготвен с течен азот и череши посрещнахме за "Добре дошли" гостите на „Празник на черешата“, а галактическата Нитро лаборатория на Шеф Ради Стамболов охлади горещия петъчен ден.

Гостите на празника ни имаха възможността да се насладят на художественото #изложение, в което и тази година 29 читалища с любов и старание представяха своите артистични черешови произведения, които стоят в основата на неповторимия облик на празника.

Централната градска част беше по-пъстра от всякога, защото всяко кътче от нея бе изпълнено с черешова #наслада, тъй като именно там бе поместено #търговското изложение, в което участие взеха над 250 щанда на #производители, #търговци, #занаятчии и творци от региона и страната.

Институт по земеделие – Кюстендил, съорганизатор на събитието всяка година, подреди #изложба от 85 черешови сорта и хибрида, като ас. д-р А. Стоева представи 10 от перспективните за страната и региона.

Несъмнено Cherry Chill Zone се превърна в #любимото място за отдих на кюстендилци и гости на града, където деца и възрастни се насладиха на спокойствието и природата в уюта на #хамака си и с чаша прохладна черешова лимонада, осигурена от Общинско предприятие „Ученическо хранене“. Сръчните ръце на служителите на предприятието приготвиха над 4500 студени #лимонади с череши, дарени от Институт по земеделие Кюстендил, които #очароваха със своя вкус посетителите на Cherry Chill Zonе.

Зоната за отдих бе обзета от неизменния #творчески дух, който винаги е носил и продължава да носи Кюстендил, благодарение на художествения пърформанс с децата на града и художникът Евгени Серафимов. Те украсиха парка пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ със 100 красиви череши и донесоха безброй #усмивки на малчуганите, които посетиха празника ни!

Сгушена в едно от най-живописните места в сърцето на Кюстендил бе и Алеята на занаятите „Живите места в Кюстендилско“, която успя да събере едни от най-любопитните и креативни #творци от региона. Сръчните ръце на майсторите предложиха на гостите на празника своите чисти природни и артистични продукти и демонстрираха съвременни и традиционни техники и занаяти.

По време на „Празник на черешата“ 2024 се насладихме на #концерти под открито небе, благодарение на магичните изпълнения на най-популярния изпълнител на българската музикална сцена –МИРО, една от най-популярните български групи – Акага, очарователната Дивна, златните гласове на Елица Тодорова, Лилия Семкова, Кристиян Янкулов, Биляна Добрева, както и на страхотните млади рок музиканти от „The last moment” и “Fusion”.

В последния трети неделен ден акцентът на празника ни се премести върху вкусовите качества на черешата, а гостите на „Празник на черешата“ имаха възможността да се насладят на #кулинарното изложение „Череши в кухнята“ и богатата фолклорна програма с участието на местни и гостуващи формации и изпълнители.

Неизменна част от празника бяха и занимателни черешови арт-#ателиета и #работилници, които зарадваха малчуганите, благодарение на всички аниматори - артисти, педагози и специалисти от социалните центрове, читалища, езикови и творчески школи от града, които се включиха в празника.

Благодарим на всички, които работиха неуморно и не пестиха силите си, за да бъде „Празникът на черешата“ толкова магичен!

Благодарим на прекрасните #фотографи, които запечатаха споделените мигове на щастие по време на тридневния ни черешов празник в Кюстендил: Криси Георгиева, Владислав Чанев, Росен Христов

И най-вече благодарим на #спонсорите на събитието и на фирмите, които подсигуриха вкусни кюстендилски череши за празника:

ЗС Иван Стоянов Лудачки

„ЮКОН" ООД

„Балкан фруит“ ЕООД;

„Лира транспорт" ООД;

Игрална зала Spolay;

„Серена“ ООД;

Сдружение на черешопроизводителите- „Булгарплод"

„Маршал“ 91 – с търговска марка „Багра“;

100 % БИО – с търговска марка „Фрумбая“;

„Чери 2011“

„Булфрут“ ЕООД

„Иво Димитров 65“ ЕООД.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес