Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни и напитки трябва да се избягват при артрит?

24 юли 2024, 14:22 часа

Някои храни и напитки могат да увеличат риска от артрит или да влошат симптомите, например силно преработени храни и подсладени напитки.

Ако имате артрит, вземането на правилен диетичен избор може не само да помогне за справяне със симптомите, но и да намали риска от усложнения, да помогне за повишаване на общото ви благосъстояние и да подобри качеството ви на живот.

Ревматолог: Това е най-лошият навик при артрит

Това, което избирате да ядете и пиете при артрит, може да повлияе на вашите симптоми и цялостно благосъстояние. Тук научете за някои храни и напитки, които да избягвате, ако имате артрит.

Храни, които трябва да се избягват при артрит

1. Добавени захари

Всеки може да се възползва от ограничаването на приема на захар и особено ако има артрит. Добавените захари се намират в бонбони, сода, сладолед и много други храни, включително сос за барбекю, дресинги за салати и кетчуп.

2. Преработени и червени меса

Някои изследвания свързват червеното месо и преработеното месо с възпаление, което може да увеличи симптомите на артрит.

Преглед от 2019 г. заключава, че диети на растителна основа, които изключват червено месо, могат да подобрят симптомите на артрит.

Междувременно изследване, публикувано през 2022 г., установи връзка между по-високия риск от RA и консумацията на преработено месо в сравнение с риба и морски дарове. Авторите обаче не откриват връзка между RA и червеното месо или домашните птици.

3. Храни, съдържащи глутен

Глутенът е група протеини в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Някои изследвания го свързват с повишено възпаление и предполагат, че приемането на глутен може да облекчи симптомите на артрит.

Хората с цьолиакия също имат по-висок риск от ревматоиден артрит, отколкото тези без цьолиакия.

Някои ограничени изследвания предполагат, че веганската диета без глутен може да намали активността на заболяването и да подобри възпалението.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди дали диетата без глутен ще бъде от полза за хората с артрит.

4. Силно преработени храни

Свръхобработените продукти – като бързо хранене, зърнени закуски и печени продукти – обикновено са с високо съдържание на рафинирани зърна, добавена захар, консерванти, фруктоза и други потенциално възпалителни съставки, всички от които могат да влошат симптомите на артрит.

Изследвания предполагат, че силно преработените храни могат да увеличат риска от RA, като допринасят за възпаление и затлъстяване, което също е рисков фактор за RA.

Като такива, преработените храни могат да влошат цялостното ви здраве и да увеличат риска от други заболявания.

Внезапна болка в коляното: 6 възможни причини и препоръки от лекар

5. Някои растителни масла

Диети с високо съдържание на омега-6 мазнини и ниско съдържание на омега-3 мазнини могат да влошат симптомите на болки в коляното, които са често срещани при ОА и РА.

Тези мазнини са необходими за здравето, но дисбалансът може да увеличи риска от възпаление.

Омега-3 присъства в мазна риба, мазни семена и зелени зеленчуци, докато омега-6 се среща в маргарини, растителни мазнини и масла за готвене като царевица и шафран.

Осигуряването на баланс между тези видове масла може да подобри симптомите на артрит.

Съвет: Използвайте зехтин като пример за масло с ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, като същевременно увеличите приема на мазна риба, за да помогнете за оптимизиране на съотношението омега-6 към омега-3.

6. Храни с високо съдържание на сол

Намаляването на солта може да е полезно за хората с артрит.

Храните с високо съдържание на сол включват скариди, консервирана супа, пица, определени сирена, преработено месо и много други преработени продукти.

Ако имате артрит, здравословната диета и начин на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите.

Изследванията предполагат избягване на определени храни и напитки, включително силно преработени храни, червено месо, пържени храни, алкохол и всичко с добавена захар.

Имайте предвид, че факторите на начина на живот като вашето ниво на активност, телесно тегло и статут на пушене също са жизненоважни за управлението на артрита.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес