Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои етерични масла са най-добри за отпушване на носа?

05 април 2022, 14:40 часа
Реклама

Запушеният нос ни причинява дискомфорт и е най-честият симптом при различни вируси, настински и грипове. Затруднява правилното ни дишане и попречва на мириса и вкуса ни. Нощите понякога могат да бъдат кошмарни поради недостига на кислород. В такива случаи ние най-често прибягваме до спрейовете и капките за нос в аптечната мрежа, но при постоянното им използване те може да навредят на носната ни кухина и да пресушат носната лигавица. Затова при по-леки състояния, можем да се доверим на здравословни и натурални алтернативи от народната медицина, каквито са и етеричните масла. 

Трябва да споменем обаче, че ние не сме лекари и при по-сериозни състояния на грип или хрема е наложително да се консултирате с личния си лекар.

Как да прилагаме етеричните масла при запушен нос?

Най-добрата алтернатива за използването на етерични масла е чрез дифузер, който ще разпръсне аромата и ще облекчи запушения нос. Друг вариант е да пимиришете директно етеричното масло от шишенцето или пък да напоите тампонче с него, но спазвайте дистанция. Възможно е и да го поставите директно върху кожата, като преди това е необходимо да смесите етеричното масло с базово, за да не раздразни кожата ви.

Етерични масла против бръчки и кожни проблеми

Кои етерични масла са най-добри за отпушване на носа?

Етерично масло от лайка

Знаем, че лайката облекчава и има противовъзпалителен ефект, като тези свойства са много подходящи при запушен нос. Ще облекчи запушването и ще отпусне набъбналата лигавица.

Етерично масло от чаено дърво

Чаеното дърво има силен аромат и е известно с благоприятното си влияние върху кожата. Но то може да помогне и при запушен нос. Не вдишвайте директно, защото има много силен аромат. То ще облекчи лигавицата и има антибактериален и противовъзпалителен ефект, които ще помогнат за по-бързото справяне с инфекцията.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптът също има успокояващо и антивирусно свойство и създава чувство за охлаждане. Бързо ще отпуши запушения ви нос.

6 етерични масла, които ще ви помогнат да заспите за 5 минути

Етерично масло от мента

Ментата има изразени противовъзпалителни свойства и се прилага с много значения. Тя бързо ще успокои лигавицата и ще отпуши носа ви, като също има охлаждащ ефект и силен аромат.

Етерично масло от лавандула

Лавандулата също се използва за кожни раздразнения, но спомага и при запушен нос. Има приятен аромат, който успокоява лигавицата и облекчава запушването. Позната е и с успокояващите си свойства върху нервната система и спомага при безсъние. При вдишване облекчава хремата и кашлицата, а не само запушения нос.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес